A Somogy megyei Kaszón tartotta 148. Vándorgyűlését az Országos Erdészeti Egyesület.

Az Ünnepi Közgyűlésen Kovács Gábor, a Nyírerdő Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója az egyesület legmagasabb rangú elismerését, az Örökös Tagsági Díszoklevelet vehette át. Az indoklás szerint életműve, a magyar erdőgazdálkodásért és az Országos Erdészeti Egyesületért végzett több évtizedes odaadó tevékenysége méltóvá teszi a kitüntetésre.
 

Kovács Gábor Sopronban szerzett erdőmérnöki diplomát 1965-ben. Azt követően a Nyírségi Állami Erdőgazdaságnál egy évig erdőrendezéssel foglalkozott, majd erdőművelési és fahasználati műszaki vezetőként dolgozott. 1969-től a Felsőtisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál tervezőmérnök, árvízvédelmi szakágazati vezető, majd szakaszmérnök volt. 1983-ban a Debreceni Erdőfelügyelőség Szabolcs-Szatmár megyei területi osztályvezetője lett. Közreműködésével sikeres erdőtelepítési programot hajtottak végre. A megye erdőterülete tízéves erdőfelügyelői munkája során 20 ezer hektárral nőtt.

1993-tól a Felsőtiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság, majd a jogutód, Nyírerdő Rt. vezérigazgatója. Tízéves irányítása alatt az erdőgazdaság szakmailag és pénzügyileg stabilizálódott, a térség meghatározó jelentőségű szakmai műhelyévé vált. Magyarországon elsőként szereztek FSC nemzetközi eredet tanúsítást, elismeréseként a két észak-alföldi megye állami tulajdonú erdeiben folyó természetbarát erdőkezelésnek.
 

Kovács Gábor a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanáraként tanít több agrár-felsőoktatási intézményben, munkakapcsolatot tart hazai és külföldi erdészeti kutatóintézetekkel, egyetemi tanszékekkel. Az alföldi erdőtelepítéssel, a Nyírség erdészeti és vízgazdálkodási problémáival, a nyárfatermesztés gyakorlati kérdéseivel valamint a dámvaddal foglalkozó publikációi a hazai erdészeti szaksajtóban, külföldi kiadványokban olvashatóak.

Kitüntetéséhez a NYÍRERDŐ Zrt. minden munkatársa nevében gratulálunk!

Forrás: Nyírerdő Zrt.