Sok szó esik arról, hogy a kullancsok tucatnyi betegséget terjesztenek.

Azonban arról már alig, hogy a kullancscsípések jelentős része az érintettek saját kertjében történik. Bár ez nem túl bíztató, van azonban egy jó hír is, mégpedig az, hogy a megoldás kulcsa a kerttulajdonosok kezében van. Könnyen kialakíthatnak olyan kertet, amelyből menekülni fognak a kullancsok. Ehhez mindössze négy egyszerű tényt kell szem előtt tartani – Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezető igazgatója szerint ezek a következők:
A kullancs...
1. ...nem mászik magasra, inkább lent, a talajszinten él.
2. ...árnyékos területet szeret, és utálja a meleg napfényt.
3. ...különösen a nedves, nyirkos területeken érzi jól magát, ugyanakkor a szárazságot egyáltalán nem szereti.
4. ...fű és avar között megbújva, rejtőzködő életmódot folytat.
Lássuk, hogyan lehet mindezek tudatában olyan kertet kialakítani, amit a kullancsok messze elkerülnek?

Zárjuk ki a kóbor állatokat
Gondolná, hogy egy ártatlan kis süni akár 80 kullancsot is hordozhat magán? A kóbor macskák, esetleg átjáró kutyák szintén terjeszthetik a kullancsot. Ezeket az állatokat távol kell tartani a kertjétől, ha szeretné a kullancsok számát minimalizálni. Érdemes sűrű szövésű dróthálóval körbevenni a kerítést.

Tegyünk rendet
A felesleges lomok, a kert estleges túlzsúfoltsága felér egy 5 csillagos szállodával a kullancsoknak. Mivel ezek az ízeltlábúak – mint általában a legtöbb hozzájuk hasonló rovar – rejtőzködő életmódot folytatnak, minél kevésbé rendezett a kert, annál több esélyt kapnak a túlélésre, és lehetőséget a jó életkörülményekre. Nem beszélve arról, hogy egy túlzsúfolt kert a kullancsokon túl további kellemetlen lakótársat vonzhat. Már egy emelvényre felrakott farakás is jobb megoldás, mintha az csupán a puszta földön lenne egymásra halmozva. Érdemes minél kevesebb dolgot tárolni a földön, árnyékos részeken meg pláne.

Tervezzük meg az árnyékot
A kullancsok egyik legjobb barátja a nedvesség mellett az árnyék, mert megvédi őket a kiszáradástól. Kétségtelen, hogy erre nyáron nekünk is szükségünk van, viszont mit ér egy árnyékos hűs kert, ha az a kullancsok miatt használhatatlanná válik. Mérlegelni kell tehát. Érdemes átgondolni, hogy hogyan legyen kialakítva a kert árnyékolása. Egy nagy fa óriási szolgálatot tud tenni, de kullanccsal veszélyeztetett területen sajnos nem a legcélravezetőbb. Egy mobil árnyékoló, amit csak a kinn tartózkodás idején használ az ember, kevésbé szoktatja oda a kullancsokat. A kertben lévő sok holmit nem érdemes árnyékos helyen tartani, inkább kerüljön ki a naposabb részekre. Hogy ne váljon nyirkossá, védjük az esőtől valamilyen takaró fóliával.

Válasszuk el a területeket
Az eddig elhangzottak alapján a legjobb, ha a kert egy kopár síkság, tűző napfénnyel. Ez viszont nem túl szép látvány, ráadásul növények nélkül ez nem is igazán kert. Lehet gondolkodni növényekben, csak törekedjen az ember arra, hogy jól elkülönüljön attól a területtől, amit az otthoniak a kinti idő töltésére használnak. A kertet bátran körbeépíthetjük növényekkel, de érdemes egy 60-80 cm-es járdával elválasztani a kert többi részétől, amit lehetőleg minél több napfény érjen. Ha erdő mellett van a telek, érdemes azt is legalább 50–70 cm széles mulcsos szegéllyel körbeövezni, hogy az odasütő napfény, meleg kéregtakaró megnehezítse az átjutásukat.

Nyírjuk, gyűjtsük az avart
A második legfontosabb, hogy az ember mindig tartsa karban a kertet és az aljnövényzetet. Minél magasabbra nő a fű, minél sűrűbb avar fedi a kertet, a kullancsok annál jobban érzik magukat. A kevés beszűrődő napfény miatt az aljnövényzeten nedves, nyirkos, árnyékos környezet alakul ki, amit imádnak a kullancsok. Kell, hogy engedjünk sok-sok napfényt beszűrődni az aljnövényzetbe. Az ősszel lehulló avar összeszedése különösen fontos, bár szinte biztos, hogy az áttelelésre fognak megfelelő területet találni. De azért ne könnyítsük meg a dolgukat.

Forrás: Blikk