jakab napA Veszprém megyei városban a hét végén 13. alkalommal rendezték meg a Jakab Napok történelmi fesztivált, amelynek ezúttal jelentős zalai vonatkozása is volt.
 

Az érett bor és a vadászat ünnepeként hirdetik a sümegi rendezényt, amelynek zárónapján, vasárnap, az országban első alkalommal került sor a Szent Euszták tiszteletére megrendezett ünnepélyes szentmisére és zászlószentelésre.

A zalai kötődést az adja, hogy a Zala megyében található Mihályfa település a központja az Országos Agarász Egyesületnek, amely tevékenyen részt vett a program lebonyolításában. A Keresztes János által vezetett szervezet hagyományőrző tevékenysége révén nemcsak a tradicionális magyar agár megmentését, hanem a vadászati kultúra ápolását is célul tűzte ki.

Az egyesület kezdeményezésére és a sümegi önkormányzat támogatásával sikerült most egy rég elfeledett, de a tizennégy patrónus közt eddig is számon tartott szent kultuszát feleleveníteni.

Szent Eustachius (vagy magyarosan Euszták) egy Pannónia tartományban szolgáló légiós hadvezér volt, aki a vadászata közben jelenést látott, az űzött szarvas agancsai közötti kereszt képében.

Ez után egész családjával megtért, és megpróbáltatások ellenére megtartotta hitét. Hadrianus császár kegyetlen módon kivégeztette, de állhatatossága révén tisztelet övezte egész Európában. Története valószínűleg adoptálódott a későbbiekben a Szent Hubertus legendájában, aki a vadászok védőszentjeként ismert.

Szent Euszták a vadászok, természetjárók, vadászebek segítője és védőszentje, akit a korabeli ábrázolásokon agarak és más kutyák kísérnek, ezért az Országos Agarász Egyesület zászlaján is meg kívánja őrizni ezt a hagyományt. Ezt a lobogót most Sümegen, az ünnepélyes szentmise keretében fel is szentelték.

Forrás: Zaol