parlamentA kormány határozatot hozott a 2020. évi budapesti Eucharisztikus Világkongresszus és a 2021. évi Vadászati Világkiállításhoz kötődő, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközponthoz és egyes kapcsolódó fejlesztésekhez szükséges forrásokról, illetve költségvetési átcsoportosításokról.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelentek szerint a beruházás előkészítési feladatainak (a tervpályázat, az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítése és jóváhagyása) finanszírozására a kormány 1 milliárd 527,8 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetében a beruházás előkészítési alap terhére, az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezet javára.
A határozat szerint az előkészítés során - a költségvetési források takarékos felhasználása érdekében - biztosítani kell a HUNGEXPO területén folyó fejlesztések közötti összhang megteremtését. Az azonnali átcsoportosításért a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter a felelős.

A kormányhatározat felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján az Expo Park Kft. tegye meg a szükséges intézkedéseket az Eucharisztikus Világkongresszus, valamint a Vadászati Világkiállítás méltó megrendezéséért.
A kabinet határozata felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az átcsoportosítás során az összeg tőkeemelésként történő kifizetése esetén gondoskodjon arról, hogy az előkészítési feladatokra fel nem használt részt a fejlesztés finanszírozására használják fel.
A kabinet azzal is egyetértett, hogy a HUNGEXPO könnyebb megközelíthetősége érdekében fejlesszék a közösségi közlekedést. A nemzetgazdasági miniszter - a nemzeti fejlesztési miniszter és belügyminiszter bevonásával - gondoskodjon arról, hogy a jobb megközelítés megvalósításához a szükséges, legfeljebb 4 milliárd forint
rendelkezésre álljon a helyi önkormányzatok támogatásai fejezetben.

A kormányhatározat arra is kitér, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszternek munkacsoportot kell létrehoznia a nemzeti fejlesztési miniszter, a nemzetgazdasági miniszter, az emberi erőforrások minisztere, valamint az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos bevonásával. A munkacsoportnak meg kell vizsgálnia a HUNGEXPO fejlesztésével összefüggő beruházások jövőbeli fenntartásának lehetőségét, valamint a vásárközpont területén megrendezendő két fontos esemény, a világkongresszus és a világkiállítás programjait.

A kabinet felkéri a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatóját, hogy a munkacsoportban személyesen vagy képviselője útján vegyen részt.
Egyúttal felkérik az Esztergom-Budapest Főegyházmegye érsekét, valamint a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács elnökét, hogy - a területüket érintő téma tárgyalásával összefüggő kérdések alkalmával - a munkacsoportban ők is vegyenek részt személyesen vagy képviselőjük révén.

Forrás: MTI