kek vercseA Körös-Maros Nemzeti Park tájain egyre népesebb csapatokban gyülekeznek a vonulásra készülődő kék vércsék. Az Igazgatóság munkatársai augusztus 23-án megkezdték a szinkronszámlálást.

A Kárpát-medence az Európában fészkelő kék vércsék egyik fontos gyülekezőhelye. Éppen ezért a szinkronszámlálást a magyarországi, a felvidéki, a partiumi és a vajdasági szakemberek évek óta közösen végzik,„A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű LIFE+ projekt keretében. Ebben a széleskörű együttműködésben a KMNPI is részt vesz, mivel itt 14-16 ismert gyülekezőhely található.

A gyülekezés – s ezzel együtt a szerdánkénti egyidejű számlálás – várhatóan október elejéig tart majd. Általában ekkor fejeződik be a kék vércsék őszi gyülekezése, melynek csúcspontja rendszerint szeptember közepére esik. Ilyenkor többezres csapatok is előfordulhatnak egy-egy éjszakázóhelyen.

Augusztus 23-án a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén nyolc helyszínen végeztünk számlálást, s összesen 462 kék vércsét regisztráltunk. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon láttuk a legnépesebb, összesen 260 egyedből álló csapatot. A madarak az esti órákban a kisebb erdősávokba, facsoportokba húzódnak be éjszakázni.

A vonulásra készülő kék vércsék száma az elkövetkező hetekben várhatóan jelentősen megnövekszik. Megfigyelésükre a KMNPI a korábbi évekhez hasonlóan idén is több helyszínen szervez szakvezetéses túrákat.

A Csanádi pusztákon szeptember 27-ig lehet bejelentkezni az esti túrákra. Részletes információkat Balogh Gábor természetvédelmi területfelügyelőtől kaphatnak a +36 30546 6990-es telefonszámon.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon szeptember 15-én és 16-án 19.00 órától szerveznek gépkocsis kék vércse megfigyelő túrákat. Információ és jelentkezés Szélné Sándor Katalinnál a +36 30 445 2409-es telefonszámon.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park