teol2 bikaÚjabb kiemelkedő agancsú vad került terítékre Bonyhádnál. A terítékre hozott gímbika egy hűvös, hajnali bőgésben gazdag lesvadászat eredménye.

Egy éve egy fiatal német vadász élete trófeáját lőtte meg Grábóc mellett. A nyolc kilogrammos agancs 173 CIC-pontot kapott összesítésben – ami bronzérmet jelent –, különlegességét az osztott bal szára adta. A bonyhádi Völgységi Nimród Vadásztársaság Rákóczi területrészén ismét egy unikális, tankönyvbe illő szarvasbika került puskavégre.

– A terítékre hozott gímbika egy hűvös, hajnali bőgésben gazdag lesvadászat eredménye. A bikát Nagy Lajos, a társaság hivatásos vadásza már tíz napja figyelte reggeltől estig – mondta el lapunknak ifj. Száraz Zoltán, a vadásztársaság elnöke. – A cseh állampolgárságú elejtőt – aki nem járult hozzá teljes neve közléséhez – már hatodik alkalommal kísértük a bikára.

Az öreg vad nagyon óvatos volt, minden lépését alaposan átgondolta. A számára végzetes hajnalon a vadászok öt óra körül foglalták el leshelyüket. Minden irányból erős bőgést hallottak, köztük a várva várt nagy bikáét is. Hosszú percek ezek, amíg elkezd színesbe öltözni a természet, és fel lehet készülni a lövésre.

teol3 csehA bika még szürkület előtt beterelte hat tarvadját az erdőbe. A 35 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Nagy Lajos elkezdett „beszélgetni” a bikával, amely húsz perc után kilépett az erdőből, és ismét elfoglalta bőgőhelyét a nádasban, mert azt hitte vadászunkról, hogy konkurencia. Addigra a kísérő vadász már meggyőződött arról, hogy az általa figyelt bikával van dolguk, kiadta a tűzparancsot. A vendégvadász egy pontosan célzott lövéssel, 138 méter távolságról blatton lőtte a bikát, melyből harminc méteres halálvágta után elszállt a lélek. A sikeres elejtést az öröm és az ünneplés pillanatai követték.

A vadászat különlegességét adta, hogy a cseh vadászt minden kiülésre elkísérte tízéves kislánya, aki emiatt az iskolából is kimaradt. A gímbikatrófea 10,68 kilogrammot nyomott, amelyet a bizottság tízévesre bírált, minősítése ezüstérem. Ifj. Száraz Zoltán közölte, a vadásztársaságnak a vadászati szezon végéig tizennégy gím-, valamint tizenhárom dámbikát kell még elejtenie az előirányzott kilövési terv alapján.

Forrás: Teol