rendorseg dronA fűtési idény közeledtével rendre megszaporodnak a falopásról szóló bejelentések. A szigetvári zsaruk újszerű módszerrel eredtek a tolvajok nyomába.

A rendőrök kihasználták a modern technika vívmányát, a drónt, hogy az erdős területen mielőbb a tolvajok nyomára bukkanjanak.

– Szeptember 1-jén egy erdész tett bejelentést arról, hogy a Somogyhatvan külterületén lévő erdőből több köbméternyi, már kitermelt fa tűnt el a kora délutáni órákban – ismertette Pankász László alezredes, a Szigetvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. – Figyelő körútja során fél háromkor még mindent rendben talált, azonban négy órára már hűlt helye volt a vöröstölgydaraboknak. A tolvajok tettét az erdészet vadkamerája megörökítette. A képeken jól látszott, ahogy egy férfi és egy nő a rönköket egy rendszám nélküli teherautóra pakolta. Hogy a lopott fa elrejtésére kiválóan alkalmas erdős vidéket mind gyorsabban és hatékonyabban átvizsgálhassuk, kitaláltuk, hogy Kolics Imrének, a Szigetvári Rendőrkapitányság Hivatala főelőadójának segítségét vesszük igénybe. A kolléga drónjával végigpásztáztuk a környéket, hátha megpillantjuk valahol az ellopott tölgyeket.

– A zsákmány ugyan nem lett meg, de gyanúnk egy helyi párra terelődött, mert a drón képein megláttuk a vadkamera felvételeiről ismerős bordó furgont O. János (24) és O. Beáta (26) házának közelében – folytatta az alezredes. – Átvizsgáltuk az ingatlant, az udvaron talált forgácsból és fűrészporból arra következtettünk, hogy nem sokkal korábban fafeldolgozás zajlott ott. A házukban talált láncfűrészt, valamint a kisteherautót lefoglaltuk. Utóbbit az udvarukon hagytuk, de ajtóit lepecsételve gondoskodtunk róla, hogy ne tudják a közeljövőben használni. Mindketten beismerő vallomást tettek, és elmondták, hogy már tovább is értékesítették a rönköket. Vevőjüknél is házkutatást tartottunk, de ő is eladta már valakinek. A zsákmány végső sorsát még kutatjuk, és vizsgáljuk azt is, hogy a lefülelt párosnak lehet-e köze egyéb falopásos bűncselekményekhez, melyekről ugyanebben az időszakban érkezett bejelentés. Hogy lássuk, a furgon mennyi fa szállítására alkalmas, szeptember 21-én visszatértünk az ingatlanba, és megmértük a rakterét. Az ellopott rönkök értékének megállapítása folyamatban van.

A szigetvári rendőrök lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást a páros ellen. Mindkét gyanúsított szabadlábon védekezik.

Forrás: Police