csacs moczvissy2017kErdők Hete: IV. Erdésznap a Csácsbozsoki Arborétumban


Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Nagykanizsai és Zalaegerszegi Helyi Csoportja a Csácsbozsoki Arborétumban, az erdők ölelésében - Zala Megye egyik legszebb táján - tartotta a IV. erdésznapot. A kora őszi színpompás erdő csodálatos díszletként szolgált a programokhoz.
Az erdésznapot Mocz András erdőmérnök, az OEE alelnöke nyitotta meg, Pintér Csaba a Zalaerdő Zrt és Vissy Géza, az OEE Zalaegerszegi Helyi Csoportjának titkára képviseletében.

Mocz András elmondta, hogy az OEE őszi Erdők Hete programjának zalai megnyitója az erdésznap. Kiemelte, hogy bemutató és szemléletformáló a rendezvény. Az erdészeti munka jelentőségéről, megítéléséről, a civil társadalommal való kapcsolat fontosságáról halhattunk.
Változatos és érdekes programokkal várták az érdeklődőket, akik felkeresték a bemutatóhelyeket, és a gyerekek birtokba vehették a fából készült játékokat.
A bejárat első állomásánál - megújuló energiaforrásként - láthattuk, hogy mennyi is egy köbméter bükk, dorong, hasáb és vegyes tűzifa kimérve és összevágva, halomba rakva. Itt volt a Zalaerdő Magyar Termék Nagydíjas klímabarát terméke a LENPELL keményfa pellet is.
Sokan próbálták ki, hogy hogyan kell a fák magasságát és átmérőjét megmérni. A fák korát az évgyűrűk segítségével határozták meg, illusztrálva a történelmi múltat.
Harkály doktor újra rendelt Kungli József erdőmérnök személyében. A fák különböző betegségeit, károsítóit, elváltozásait láthattuk. Bemutatta a fagyléces és a csillagos álgesztes fát, a kétalakú csertapló pusztítását, a szakember elmagyarázta a kialakulásukat.

Az óvodások természetbarát nevelését gyermekrajzok tükrében láthattuk. Kungli Józsefné óvónő vezetésével alkotott gyermekrajzok az erdők szeretetét mutatták.
Frissen szedett gombákat is bemutattak, külön megjelölve az ehető és a mérges fajtákat..
A látogatók Világhy András erdőmérnök vezetésével két szervezett túrán ismerkedtek az arborétum titkaival, szépségével, a tölgyesek, bükkösök és a fenyvesek élővilágával, valamint a bennük folyó erdőgazdálkodással.

b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_csacs_furesz2017k.pngMeglepően sok látogató család volt, inkább a kisebb gyerekekkel. Számukra tartott foglalkozást a Zalaerdő Nyitnyikék erdei iskolája és a játszóházak. A Hagyárosböröndi hagyományőrző faművesek, ötletes, tréfás játékokkal rukkoltak elő. A fából készült játékokat azonnal birtokba vették a gyerekek. Ritkán látni ilyen sok mosolygó, vidám gyereket.


Nagy sikere volt a kézi fűrészeknek. Keresztmetszetet láthattunk a motorfűrész 100 éves történetéből. Tóth József tokorcsi gyűjtő 300 darabból álló motorfűrész gyűjteményéből mutatta be a legérdekesebbeket, melyek közül a legrégibb 1920 és 1940-ből származik. Lelkesen mesélt az első magyar motorfűrészről, s arról hogy milyen nehéz volt megszerezni.

Délután a kulturális programok is az erdőhöz kapcsolódtak. „Ha vagyunk – legyünk” - Berecz András Kossuth-díjas énekes és mesemondó meséit, történeteit átszőtte az erdők szeretete. Gál Sándor zalai kötődésű erdészre, mesemondóra emlékezett, aki tanítómestere volt.
„Kerek erdő, de magos vagy...” énekelte az Ostffyasszonyfai Citerazenekar és Népdalkör az évszázados fák árnyékában. Műsorukban, nb_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_csacs_regomotorf2017k.pngépdalaikban meghatározó téma volt az erdő. A hangulatos dallamok még a lármás szajkókat is csendre intették.
Igen látványos volt Székely Róbert légi, alpinista technikájú favágó bemutatója. Egy elszáradt 26 méter magas duglászfenyőt gallyazott és darabolt le. A nem mindennapi látvány kapcsán azért megjegyezzük, hogy ez nem általános az erdészetben, és jobb lenne visszatérni az előző erdésznapon látott fadöntési bemutatóhoz.

Az erdészek tudnak jóízűen főzni, amit bizonyít a magánerdészek és a Letenyei Erdészet vadpörköltje, a kemencében sült langalló a Vazsvári Dödöllék és a Zalaegerszegi Erdészet babgulyása. Finom, ínycsiklandó illatok terjedtek az öreg fák közt. A sikert az mutatja, hogy minden étel elfogyott.
A rendezvény jó példa volt arra, hogy hogyan kell kiváló kapcsolatot kiépíteni a lakossággal. A rendezők jól vizsgáztak a szakismeretek élményszerű átadásából, a természetszeretetből és szemléletformálásból. Emlékezetes találkozó volt.
A Csácsbozsoki Arborétum a „hétköznapokon” is igen gyönyörű, látványos, sokszínű növényzettel, szépen karbantartott, ami Horváth László kerületvezető erdész, a terület gazdájának érdeme.

Forrás: ForestPress