madarvonulasAz elmúlt napokban jelentősen megélénkült a madárvonulás a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területi egységében. A vízimadarak csapatai a legnépesebbek.

A Biharugrai- és a Begécsi-halastavokon jelenleg is tartanak a lecsapolások, ez különösen vonzza a vonuló madarakat. A parti madarak közül a bíbicek száma már október közepén elérte az 5 ezer példányt. Szaporodnak a füstös cankók, a havasi partfutók és a nagy pólingok is. A gázlómadarak közül még mindig több százas példányszámban mutatkoznak a nagy kócsagok és a szürke gémek, sőt még néhány kanalasgém is táplálkozik a leeresztett tavakon.

A madárvonulás leglátványosabb elemét most is a vadludak népes csapatai jelentik. A viszonylag enyhe időjárás ellenére is az ilyenkor megszokottnál jóval nagyobb számban tartózkodnak a Kis-Sárréten nagy lilikek és nyári ludak. Mindkét fajból legalább 5-5 ezer példány mutatkozik a halastavak környékén, így igencsak megkapó látvány, amint reggelente tízezer madár húz ki a táplálkozóterületekre, majd esténként be az éjszakázóhelyekre. A vörösnyakú ludak előőrsei is megérkeztek már, néhány példányt rendszeresen látunk.

Növekszik a vadrécék száma, jelenleg mintegy 12 ezer példány tartózkodik a térségben. Többségük tőkés réce és a csörgő récék száma is növekszik.

A vonuló madártömegeket a táplálék reményében egyre több ragadozó madár követi.Eddig több mint tíz rétisast figyeltünk meg, és egy-két halászsast is rendszeresen látunk a tavak fölött, amint szitálva zsákmányra lesnek. Megérkezett a már több éve nálunk telelő vándorsólyom, sőt idén egy fiatal példány is csatlakozott hozzá.

Forrás: kmnp.hu