lada falopasA hideg őszi napok beköszöntével a falopás szezonja is elindult.

Tapasztalják ezt a Kunbaracsi Polgárőr Egyesület önkéntes járőrei is.
Szabó István egyesületi elnök és Szentkúti Szilveszter helyi erdész és polgárőr a napokban kis híján tetten ért egy fűrészes bandát egy külterületi tanyán, a településtől négy kilométerre. A kiszemelt fákat kidöntötték, de elszállítani már nem tudták a tettükben megzavart fatolvajok. A polgárőrök néhány napig szemmel tartották a környéket, hátha lefülelhetik a fáért megjelenőket, ám nem jártak sikerrel.

– Az érintett tanya és a kivágott fák tulajdonosa Király József kecskeméti önkormányzati képviselő, akit értesítettünk az esetről – mondta el lapunknak Szabó István a helyi polgárőrség elnöke. – A faanyag csekély értéket képvisel, ezért nem tett feljelentést a rendőrségen, helyette felajánlotta a fát az egyesületünknek. Közülünk is többen hasznát vennék, de nem tartottuk meg. Egy helyi kisgyerekes családnak ajánlottuk fel, téli tűzifának.

Kalocsa Dániel és felesége, Ilona Zsófia lettek a kedvezményezettek. Első kisgyerekük, Kalocsa Huba alig négyhónapos, de a családfő kevés jövedelméből még nem tudták beszerezni a téli tüzelőt. Az ő portájukra fuvarozták a jótékonykodó polgárőrök a tolvajoktól elorrolt fát.
– Ez most nagy segítség nekünk – köszöni a jókor jött adományt Dániel. – Egy szobát és konyhát kell felfűtenünk, de még nincs tűzifánk. A polgárőrség elnökétől száraz hulladékfát is kaptunk, az jó lesz gyújtósnak. Az egyesülettől kapott tűzifa pedig kitart majd egész télen.

A kunbaracsi polgárőrök 5700 hektáron felügyelik a rendet, településük közigazgatási területén. Ennek fele állami vagy magánerdő, így télidőben jócskán van mire vigyázniuk. Mint azt Szabó Istvántól megtudtuk, a tolvajok általában egyszerre csak kisebb mennyiségű fát termelnek ki és lopnak el, hogy az elkövetési érték a harmincezer forintos szabálysértési értékhatár alatt maradjon. Ezért tettenérés esetén kisebb pénzbüntetéssel megússzák a bűncselekményt. A tolvajok leginkább akácfát és a tölgyféléket lopnak, amit könnyen tudnak értékesíteni tűzifaként. A környező településeken sem jobb a helyzet, így a szomszédos polgárőregyesületek időnként közösen is ellenőrzik az erdei utakat. A lelkiismeretes polgárőrök együttműködését a megyehatár sem akadályozza. A kunbaracsi önkéntes rendvédők a Pest megyéhez tartozó, falujukkal határos Tatárszentgyörgy község erdészével, polgárőreivel is rendszeresen járőröznek.

Forrás: Baon