farkasok1 karpataljaAz eset Saján (Шаян, Huszti járás) üdülőfaluban történt, ahol nem csak turisták, de farkasok is megfordulnak. Korábban Jablonovka (Яблунівка) és Rákos (Ракош, Huszti járás) települések lakosai a vadászokhoz és a hatóságokhoz fordultak segítségért a farkasok miatt.

Az emberek panaszkodtak, hogy a farkasok megölik a juhokat, a kecskéket, s még a kutyákat is széttépik.

A helyi lakosok segítségére siettek a vadászok, Szépi Károly, a Járási Erdész Szervezet vezetőjével az élen. Elkezdték nyomon követni az ordasokat a traktusokban, hogy felderítsék a járásukat a hajtás megtervezése előtt.

Roman Kelemen, aki szintén részt vett a vadászaton, elmondta, hogy a Romániával határos területeken a legmagasabb a farkasok előfordulása, időnként a falvakban is támadnak, mert könnyebb elejteniük egy háztáji állatot, mint egy vadat. A hideg beköszöntével a vadállatoknak több élelemre van szükségük, ezért ha nem lövik ki őket, nagy kárt okozhatnak a falusiaknak.

November ötödikére szervezték a vadászatot, amelynek során a helyi vadásztársaság vezetője megállapította a farkasjárta területet. A vadászoknak sikerült a hajtás során puskavégre kapni egy 35 kg-os nőstényt és párját, a 42 kg-os hím farkast.

Forrás: Kárpátinfo