Ma 2017. június 29., csütörtök, Péter és Pál napja van. Holnap Pál napja lesz.
Huntland
Arion kutyatáp
 
autodoc.hu

Vadászok

  • 10711 Regisztrált
  • 0 Ma
  • 0 Ezen a héten
  • Legutoljára: kuruczl

Ki van itt?

Oldalainkat 488 vendég böngészi

Média Partnereink 
gun magazin

Segítsünk!

csillagszem alapítvány
Várjuk szponzorok, szervezetek,
magánszemélyek pénzadományait,
és egyéb tárgyi segítségét
Evolveo
Csizma Shop 2
Vadászati magazin Vadászati magazin Trófea Híradó “Nagy megváltás volt az őznek az a lövés”
“Nagy megváltás volt az őznek az a lövés” PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Hírszerkesztő   
2017. június 09. péntek, 05:03
A mély nyaksérülés miatt nem tudta a fejét mozgatni, az agancsát tisztítani.  „Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak!” – köszönnek gyakran Nimród követői.

A tisztelet megadása esetükben több mindent jelenthet, például azt is, hogy a vad elejtésekor arra törekednek a vadászok, hogy minél kevesebb szenvedést okozzanak az állatnak.
Velük ellentétben az orvvadászok egyáltalán nincsenek tekintettel a vadakra, kíméletlenül elhelyezik a hurkokat, nem törődve azzal, hogy egy életre szóló sérülést is okozhatnak a négylábúaknak. Ezzel kapcsolatos a következő történetünk is, amelyet a Tivadarban élő Molnár Sándor mesélt el szerkesztőségünknek.

Elfogadta a felajánlást
– A vadásztársaságomtól kaptam ajándékba egy őzbakelejtést. Mikor az elnöknek, Kelemen Attilának jeleztem, hogy szeretnék élni ezzel a lehetőséggel, mesélt nekem egy őzbakról, amely szerinte beteg, gyengélkedik, hiszen még az agancsát sem tudta rendesen letisztítani. Mivel ilyen különleges agancsom még nincs, ezért úgy döntöttem, elfogadom a felajánlást, s ezt az őzbakot hozom terítékre – elevenítette fel az előzményeket a Tarpai Vadásztársaság tagja, aki immár 36 éve járja vadászként az erdőt, a mezőt.
– Az elnökkel kétszer is kerestük ezt a beteg őzbakot, de nem találtuk. Május 26-án Szilágyi Sándorral, a hivatásos vadászunkkal indultam el, s a tarpai almáskertben hajnalban, úgy 5 óra 20 perc körül egyszer csak felállt előttünk az addig fűben fekvő bak, és akkor sikerült terítékre hoznom.

Nagy fájdalmai lehettek
– Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy nagy megváltás volt az őznek az a lövés, hiszen mikor közelebbről megnéztük, a nyakán egy mély vágást láttunk, amit hurok okozott. Nagy fájdalmai lehettek a feje mozgatásakor, ezért nem tudta az agancsát sem letisztítani. A nyakán már csak a mély vágás árulkodott a dróthurokról, azonban az ivarszervénél lévő pamacsnál találtunk egy 30 centiméteres drótot. Nagyon sokat szenvedhetett az általam 8 évesre saccolt bak – magyarázta Molnár Sándor, majd így folytatta:
– Éppen kedden vittem be bírálatra a trófeát Nyíregyházára, ott is azt mondták a szakemberek, hogy el kellett ejteni. Egyébként szép, lépegetős agancsa lett volna, ha sikerül letisztítania.

Még az öreg vadászok is megcsodálták
Vajon ki szerettette meg a vadászatot Molnár Sándorral, s mi volt az eddigi legnagyobb sikere?
– Édesapám fertőzött meg a természet szeretetével és a vadászattal. Már 7–8 éves koromban magával vitt a vadászatokra, aztán később levizsgáztam én is. A legnagyobb élményem egy hatalmas vadkan volt, 2 mázsa 70 kilogrammot nyomott. A beregsurányi Kisasszonyok erdejében lőttem 1990 körül. Az agyara 23 centiméter hosszú volt, sérülésmentes. Nem vittem el akkor bírálatra, pedig biztos aranyérmet kapott volna. Hamar híre ment a térségben a hatalmas vadkannak, még az öreg vadászok is bejöttek a tarpai vágóhídra megcsodálni, mert akkora példányt még ők sem láttak addig – tette hozzá a tivadari önkormányzatnál most mezőőrként dolgozó Molnár Sándor, aki egy betegség miatt kénytelen volt búcsút inteni a szobafestő szakmának. Bár nehéz volt számára a váltás, de hamar megszokta: – Egész nap kint vagyok a határban. Fotókat készítek növényekről, állatokról, s ha kell, akkor etetem is a vadakat. Örülök ennek a munkának, hiszen nagyon szeretem a természetet.

Forrás: Szon

Cimkék: nyaksérülés , őz , megváltás
Hozzászólások (0)Add Comment

Szóljon hozzá Ön is!
Kérjük, hogy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni. Ha még nincs fiókja, akkor regisztráljon!

busy
 
Csizma Shop 1
 
Támogató parnereink:
magnum vadászbolt  huntland vadászbolt  demar vadászcsizmák, bakancsok, cipők  

Copyright 2007. Vadászmester Média Kft. - Vadász Magazin © - Készítette - JJmaxi Webdesign Studió - Minden jog fenntartva! - Vadászat - Vadászati Apróhirdetés - Vadászbolt - Vadászfegyver - Vadász Katalógus - Vadász Fotók - Vadászati Fórum