allatkert elefantSokan meglepődnek azon a kijelentésen, hogy az állatkertek természetvédelmi intézmények.

Azt érdemes tudni, hogy ez szó szerint nem igaz, de valójában tényleg hasonló szerepet töltenek be.
Persze az ellenzőtábor száma nagyobb, hiszen leginkább csak követik mások kijelentéseit, annyit látnak, amennyit a szemük enged nekik, így persze nehéz ítélni, szerintem is kicsi a kakadu ketrece. Jobban belegondolva azonban kiderül, hogy minden egyes életteret az állat igényeinek megfelelően alakítanak ki, és nem, a kakadu nem repkedhet az emberek feje fölött, ennek pedig egy oka van: az ember. Az ember ugyanis, ha a neveletlenebbik fajtája lép be oda (és általában a tudatlanoknak van minden a feneke alá téve). Az állatkertek azonban a környezettudatos életet segítenek kialakítani az emberek életében már gyerekkorban. Vagy mégsem?
Talán nem jó dolog azt tanítani a gyerekeknek, hogy jó és elfogadott, ha az állatok ketrecbe vannak zárva. Talán érdemes megmutatni a gyerekeknek, hogy a mesékben és képes könyvekben szereplő állatok léteznek. Ez vezet ahhoz, hogy ezeket a vadállatokat a gyermek ne rémes, hanem békés állatnak ítélje meg. De nem menjen a közelébe, ne simogassa meg. Azért vannak a ketrecek, hogy a gyerekek és a felvilágosulatlan felnőttek ne nyúljanak be oda, de a ketrec mégis rossz, mert az állatokat bezárja. De akkor most valójában hol is van a hiba? Ott a gond, hogy az állatot még az állatkertben is meg kell védeni: az embertől. Attól a fajtól, amely másik ezer pusztulásáét felelős. És mégis azt követelik sokan, hogy engedjék ki a szabadba őket, ahol majd a természet törvényei szerint él. Ez konkrétan azt jelenti, hogy engedjék ki a szabadba, hogy lelőhesse egy orvvadász. Azután pedig a bundáját eladva csodás pénzt lehet keresni vele, és aztán olyan szomorúak vagyunk, hogy az utolsó példány be van zárva. Nahát, milyen szomorú! Nem hagyják az állatkertek meghalni szegényt, hogy utána hasznunk származzon belőle. Pedig milyen jó is lenne neki a természetes élőhelyén. Ha lenne egyáltalán olyan!

Számos életterük szűnt meg a különböző őshonos fajoknak, például az esőerdők kiirtása, a mocsarak lecsapolása, és a folyóvizek szennyezése, gátépítés mind ehhez vezet. A vadászat, a halászat miatt ritka fajok esnek áldozatul, mivel minél ritkább egy állat, annál többet ér a húsa, az agyara, az agancsa, és persze a szőrméje, tollai, miegymás, a növények, ritka virágok is áldozatul eshetnek.. Miután a környezetvédő szervezetek tehetetlenek maradtak az emberi kapzsisággal szemben, bevezettek egy listát, amely világi szinten tartalmazza a veszélyeztetett fajok listáját, amelyek irtásáért büntetnek. Ezzel sikerült valamennyire visszaszorítani az orvhalászokat/vadászokat. Az állatkertek itt jöttek szóba, ahol is a vadállatot befogják és elszállítják az állatkertbe, ahol az életterének megfelelő környezetet alakítanak ki, így valójában fel sem tűnik nekik, hogy be vannak zárva, miután meghódították és megjelölték a területet, és minden megvan az életfeltételek közül, az állat uralja azt a helyet, tehát minden a legjobban alakul számára. Nem lesznek idegesek, nem szoronganak, ha nem piszkálják őket. Sajnos sok ember eteti meg a jelzés ellenére is az álaltot olyannal, ami neki emészthetetlen és káros, így páran elpusztulnak. Viszont rengetegen születnek fogságban, csaknem az állatok 70%-a. A Nyíregyházi Állatkert Európa szinten első helyezést ért el a közelmúltban, számos csodás állatfajjal találkozhatunk, a város pedig országos szinten az egyik legjobb álláslehetőségekkel teli város, az ajánlatokat megtekintheti a nyiregyhazaallas.hu oldalon. Többségében műszaki beállítottságú állásokkal, mérnöki, technikusi állásokkal találkozhatunk, de az állatorvosok, gondozók is mindig szükségeltetnek.

Forrás: Veol