ki kellett lőni a medvéketKamcsatkán vadászoknak kellett kilőni négy barnamedvét, amelyek olyan éhesek voltak, hogy veszélyt jelentettek az emberekre - közölték pénteken az orosz távol-keleti régió állatvédői. Három éhes ragadozó július 17-én az egyik településen széttépett két embert. A területen falkába verődött mintegy 30 barnamedve hosszabb ideje rettegésben tartotta egy bányászati vállalat 400 dolgozóját. A tragikus eset óta felügyeletet tartó vadászok pénteken távoztak, miután a medvék odébbálltak.

A medvék magányos állatok, csak az élelemben gazdag területeken verődnek falkába. A kamcsatkai településre az élelmiszer-hulladék miatt mentek, ott próbáltak táplálékot keresni maguknak, minthogy a félsziget folyóiban idén szokatlanul kevés a hal. A helybeliek félelmükben ki se merészkedtek házaikból. Az élelmiszer-hulladékot a mackók eltűnése után gyorsan eltakarították.

A kamcsatkai barnamedvék fajtájuk legnagyobb példányai közé tartoznak a világon. Súlyuk eléri a 700 kilogrammot, és három méter magasra is megnőnek. Számukat a félszigeten 16 ezerre becsülik. Néhány példány rendszeresen feltűnik a lakott településeken, és minden évben előfordul, hogy emberekre is rátámadnak. Csak az idei nyáron már három embert öltek meg.

Forrás: MTI