sertéspestist találtak a vaddisznókbanA sertéspestis terjedésének a megfékezésére óvintézkedéseket rendelt el az érsekújvári Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet. Az intézkedésre azért volt szükség, mert néhány levadászott vaddisznó tetemében sertéspestisvírust találtak, amely veszélyes lehet a háziállatokra.

A városi és községi hivatalok dolgozói ezért óvatosságra intik a lakosokat, kifüggesztik a rendeletet a hirdetőtáblákra, felolvassák a hangosbemondóban. A két Vág menti településen, Kamocsán és Szímőn is megkapták már a közleményt.

Az érsekújvári és a környező mezőgazdasági szövetkezetekben is csökkentették az utóbbi években az állatállományt. Nehéz felvenniük a versenyt a komolyabb anyagi támogatásban részesülő, Szlovákiában is vállalkozó külföldi tenyésztőkkel.

A járási székhely hivatalos honlapján, a www.novezamky.sk oldalon már olvasható a közlemény. Jozef Markusek, a Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet igazgatója ebben felszólította az érsekújvári járásbeli önkormányzatokat: aktualizálják a központi nyilvántartásban az állattartók állományát rögzítő adatokat, azokét is, akik akár csak egy malacot is tartanak. Az illetékesek azt is ellenőrizhetik, milyen körülmények között tartják a sertést a hazai tenyésztők, jól el vannak-e zárva, nem kerülhetnek-e kapcsolatba a vaddisznókkal.

Gondozásuk során fertőtlenítőszert kell használni. „Az állatok sertéspestissel fertőzött területről származnak” – felirattal kell ellátni a sertést szállító kocsikat. Az állat-egészségügyi és élelmezésügyi felügyelet engedélye nélkül az állatok nem szállíthatók.

Forrás: Új Szó