vadállomány téli takarmányozásaA tél minden évben komoly kihívás elé állítja a vaddal foglalkozó szakembereket: az időjárásról való pontos információk hiányában mindig a legkeményebb télre kell felkészülni. A Mecseki Erdészeti Zrt. minden évben több száz tonna takarmányt készletez, aminek kihordása, elhelyezése nem kis feladat, különösen, ha az útviszonyok romlanak a hóesés miatt. – Mindez rendkívül fontos – nyilatkozta Szijártó Tibor, az erdészet vadgazdálkodási igazgatója. – Így egyrészt a vad jó kondícióban vészeli át a téli, ínséges időszakot, másrészt a folyamatos etetéssel az erdei és az őszi vetésű mezőgazdasági táblákon keletkező vadkárt is csökkenteni tudjuk.
Az idei évben új feladat is megjelent az erdészet területén: a sasréti vegyesvadas kertbe a szakemberek az év elején muflont telepítettek, a kosok egyik legnagyobb ellensége pedig a magas hó, mert könnyen felfáznak és elpusztulnak.
– Ennek megelőzésére a muflonok által járt utakat, etetőhelyeket hóekéznünk kell – magyarázta Szijártó Tibor. – A hóeke elkészült, a vontatására rendelkezünk a megfelelő eszközzel.
A vadállomány téli megóvása jó alapot teremt a következő év, évek eredményes gazdálkodásához.

Forrás: ForestPress