elszaporodtak a vaddisznókA cseh vadászok ezen a télen 130 ezer vaddisznót akarnak kilőni, hogy csökkentsék a populáció létszámát. Az utóbbi 250 év legnagyobb vaddisznóvadászatára készülnek a cseh vadászok, mert az állatok túlságosan elszaporodtak az országban. "Mária Terézia uralkodása óta most fogjuk a legnagyobb számban kilőni a vaddisznókat" - mondta Josef Pubal, a Cseh- és morvaországi Vadászok Szövetségének szakértője.

"A múlt évi enyhe telet a gyenge malacok is át tudták vészelni, ráadásul a vadászok is törődtek azzal, hogy az állatoknak elegendő élelmük legyen, így mindenük megvolt, amire szükségük lehetett" - mondta Jiri Prochazka, az egyik dél-morvaországi vadászati szervezet tagja.

A vaddisznók nemcsak a gazdák terményeit pusztítják el, de kárt tesznek a kis erdei vadakban, mint például a mezei nyulakban és a fácánokban is.

Néhány területen kevés erdei kisvad él, és vannak olyanok, ahol egyáltalán nincs belőlük - mondták a vadászok. Nem értenek egyet a környezetvédőkkel, akik nem akarják engedni a ragadozó madarak és állatok megölését, de a táj megváltozásával járó országútépítéseket sem.

"A vaddisznók ragadozó állatok. Pusztítják a fácánok fészkeit és a fiatal mezei nyulakat. Mi megpróbáljuk törvényes keretek között csökkenteni az állatok létszámát, de mostanáig sikertelenül" - mondta el Frantisek Libosvar, egy másik dél-morvaországi vadászszervezet vezetője.

Forrás: MTI