lőttek a szalonkavadászatnakAz elmúlt évben a gazdálkodásunkat a takarékosság, de ugyanakkor a hatékonyság jellemezte - ezzel kezdte Plavecz János megyei fővadász, vadászkamara titkára, amikor pénteken küldött közgyűlésen beszámolt a megyei vadászkamara elmúlt évi tevékenységéről.
– Legfontosabb feladataik voltak többek között: a vadászjegy kiadás – ami növekvő tendenciát mutat, például 2008-ban több mint 3 ezer vadászjegyet adtunk ki –, biztosítások megkötése – a külföldi vadászok esetében, ha a biztosítást a vadászkamarán keresztül kötötték meg, akkor jelentős összegeket spóroltak meg a vadásztársaságok –, egyéni és társas vadásznapló kiadása és nem utolsósorban a vizsgáztatások lebonyolítása.

A rendőrök segítettek

- A korábbi gyakorlatnak megfelelően 2008-ban is jó munkakapcsolatot tartottunk a rendőrséggel és a nemzeti park igazgatóságával. A rendőrkapitányságok közül kiemelkedett a mátészalkai rendőrök teljesítménye. A vajai és kocsordi vadásztársaságok területén több orvvadászt is elfogtak, tetten értek. A közreműködő rendőröket jutalomban részesítettük.

Vizsgázott vadász és a négylábú segítője

– Tavaly az állami vadászvizsgát 112 fő vadász tette le sikeresen. A vadászok nélkülözhetetlen segítői, a vadászkutyák is vizsgáztak. Vadászkutya alkalmassági vizsga volt Nagykálló-Harangodon, Nagyhódoson és Nagyecseden. Így jelenleg a megyében mintegy ezer vizsgázott vadászkutyát tartunk számon. Néhány éven belül kötelező lesz, hogy minden vadászkutya törzskönyvezett legyen. Éppen ezért nagy súlyt kell fektetni a vadászkutya-képzésre, de arra is, hogy a kutyatartók valamilyen támogatást kapjanak. Hat vadászra legalább egy vadászkutyát kell számolni az említett követelményeket figyelembe véve.

Puska nélkül!

Beszélt még Plavecz János a tavaszi szalonkavadászat beszüntetéséről. Ugyanis ezt a hagyományt az unió beszüntette, arra hivatkozva, hogy a vadászat jelentős kárt okoz az állományban. Nos, ez nem igaz, ugyanis a korábban évente lelőtt 5-9 ezer szalonka 95 százaléka kakas volt, így a tojáson ülő tojók száma egyáltalán nem csökkent. Kidolgozunk egy szalonka monitoringot, ami egy 5 éves ciklust foglal magában. Ennek a lényege, hogy a megyénken átvonuló madarakat megfigyeljük a megérkezésükkor, az itt tartózkodás ideje alatt és az elvonuláskor, mindezt tesszük puska nélkül.
– A végeredmény az lenne, hogy bizonyítanánk az EU-nak, hogy nem teszünk kárt az állományban, így engedélyezzék újra a tavaszi szalonkavadászatot – tette hozzá a fővadász.

Forrás: Index Kelet