vadászokAz olaszok helyett spanyol és portugál vadászok járják a megyénket. „A hosszú forró nyár és a magas takarmányárak is egyebek között azt eredményezték, hogy a megyei vadgazdálkodók a korábbiakhoz képest igen rossz évet zártak” — szögezte le Kasuba András fővadász, a megyei vadászkamara titkára és elődje, Kővári Ferenc. Mint elmondták, tíz évente kerül sor az új vadászterületek kiosztására, ami ennek az évnek elején meg is történt. Ennek következménye lett, hogy megyénkben a vadászterületek száma csökkent, míg a földtulajdonosok közösségének szerepe etekinetben megnőtt. Ennek ellentmondhat, hogy a tavalyi 57 vadászatra jogosult társaság helyett idén 68 szervezetet regisztrálnak, csakhogy ezúttal felaprózódtak a területek. A hivatásos vadászokat kezdetben megviselte ez az időszak, de végül a szövetség vezetésének segítségével többségük kilábalt a bizonytalanságból.
— Az őzbakszezon szép, ám de csekély súlyú trófeákat hozott — sorolja az év történéseit Kasuba András. — Az elmúlt két év kiváló eredményei után az idei könyvelés kevesebb bevételt mutat az őzbakok tekintetében. Kiemelkedő értékű trófeát, 750 grammosat Kisújszállásról tudtak felmutatni, míg magas pontszámúak kerültek terítékre Nagyréven, Tiszasülyön, Tiszagyendán és Tószegen — egyenként 600 gramm feletti trófeák. Összesen egyébként 1560 őzbak esett el a megyében.
— A fácán törzsállományának szaporulata jónak mondható, a csibék erősek. Azonban érdekes, hogy a vadászatra jogosultak egy része ebben az évben nem a saját bérvadászata alá nevelte a fácánokat, hanem továbbértékesítette ezt az apróvadat. A mezei nyúl-szezon novembertől kezdődött, ennek hozománya a Jászságban a leggyengébb. Az apróvad-vadászatnál továbbra is jellemző az olasz vadászok távolmaradása. Bizonyára még nem felejtették el, hogy komoly kritikákat kaptak évekkel ezelőtt a védett madarak kilövéséért. Külföldről vadászok elsősorban osztrákok és németek, mostanság pedig spanyolok és portugálok látogatják leginkább megyénket.
— A dúvadakra térve, a rókaimmunizáció a vadászoknak okoz több munkát, mivel a veszettség nem tizedeli ezt a ragadozót, azonban az apróvad-szaporulatok fenntartása miatt muszály őket alacsony szinten tartani. A veszettség ugyan valóban nem fellelhető náluk, annál inkább a rühösség. A tetemes kárt okozó borzállomány viszont növekedett, és a Tisza árterületén a vaddisznók is megsokasodtak. Ezek szintén az apróvadak utódjaiban tesznek kárt — összegezte az elmúlt évet a megyei vadászkamara titkára, aki azt is remélte, hogy jövőre eredményesebb esztendőről számolhat be.

Forrás: Szoljon