orvvadász határrendészekSzolgálatban elkövetett kötelességszegéssel és más bűncselekményekkel vádolja a Kaposvári Katonai Ügyészség azt a két Zákányban szolgáló határrendészt, akik közül az egyik véletlenül meglőtte társát tavaly szilveszter előtt egy nappal.
A 42 éves nagykanizsai és a 31 éves somogyudvarhelyi főtörzsőrmester gépkocsizó járőrszolgálatot látott el éjszaka, de körzetüket indokolatlanul elhagyták és egy zákányi dűlőbe mentek. Itt a nagykanizsai határrendész az autóban gondatlanságból egy sportpisztollyal jobb könyökön lőtte társát, súlyos sérülést okozva. A lövést leadó férfinél még 23 lőszert foglaltak le. Ezeket a vádlott a fegyvertartási engedélyét túllépve tartotta otthon. A sebesülés után a nagykanizsai hattárrendész felbújtására a kollégája éjjel fél 12-kor arról tett jelentést feletteseinek, hogy őt ismeretlen személy, feltehetően egy orvvadász lőtte meg az őrtilosi Tölöshegyen.

A nagykanizsai főtörzsőrmester a bűncselekmény elkövetését és a bűnösségét részben beismerte. Védekezésül azt terjesztette elő, hogy a sportpisztolyt és a hozzá tartozó lőszereket aznap este a járőrszolgálata alatt találta. Egy nájlonzacskóba csomagolva hevertek az út mellett. Később a kocsiban meg akarta nézni, ekkor sült el a fegyver. "Vadász vagyok, azonnal tudtam, hogy hibáztam!"-ezt mondta ma a bíróság előtt. Később arra is rájött, hogy hiba volt nem bevallani az igazat, de a lövés után nem tudott józanul gondolkodni. Ügyvédje tanácsára adta le a sportpisztolyt és a lőszereket január 3-án a rendőrségen. Január elseje óta fel van függesztve a társával együtt. Azt mondja: tudja, hogy nem kerülhetnek vissza a rendőrségre.


Felvételünk az eset másnapján készült


A meglőtt somogyudvarhelyi főtörzsőrmester a bűncselekmény elkövetését beismerte, a bűnösségét tagadta. Azzal védekezett, hogy a kijelölt útvonalat csekély távolságra hagyta el, később pedig társa azért tudta befolyásolni őt, hogy hamis vallomást tegyen, mert a sérülése után olyan tudatállapotba került, hogy a magatartását nem tudta kontrollálni. Azt állította, hogy csak csekély mértékben, mintegy 800 méterre hagyták el a szolgálati útvonalat. Ha megálltak volna, akkor nincs fűtés a kocsiban, ezért maradtak mozgásban, így mentek át egy másik körzetbe. A lövés után nagyon megijedt. Nem volt olyan állapotban, hogy tisztán tudjon gondolkodni, minél előbb kórházba akart jutni, ezért fogadta el a társa ötletét, hogy hazudjanak az orvvadászról. Később már attól is félt, hogy elveszíti a munkahelyét. Műtéte után azonban kitisztult a feje, ezért felhívta a parancsnokát és bevallotta neki az igazat. Sérülése miatt máig nem tudja kiegyenesíteni a karját. Egy csontdarab hiányzik a könyökéből, 9 ólommaradék van a testében.

A parancsnoka, a nagyatádi rendőrkapitány a bíróság előtt megerősítette a történteket. A meglőtt rendőr hívására kereste fel őt a kórházban másnap. A férfi azért hívta, hogy elmondja neki az igazat. A kórházi ágyon úgy kezdte, hogy a társa lőtte meg. Arról is beszélt, hogy nyulakat láttak ugrálni az autó reflektorfényében, ezért hagyták el a kijelölt körzetet. A sportpisztollyal és az éjjellátó szemüveggel feltehetően nyulakat akartak lőni. Ítélet később várható.

Forrás: Kapospont