ellenőrzik a sötét színű terepjárókatA romák ellen elkövetett gyilkosságok nyomán több vadász azt tervezi, világosra festeti fekete terepjáróját. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanis lassan minden sötét színű terepjáró gyanús, különösen este, sötétedés után. Gávavencsellőn ez majdnem tragédiához vezetett.
Néhány nappal ezelőtt egy sötét színű, Nissan Navara típusú terepjáróval hazatérő ibrányi vadászt megállásra kényszerítettek Gávavencsellőn "járőröző" romák. A sötét színű terepjárók gyanúsak számukra, mert a romák ellen elkövetett gyilkosságok legtöbb helyszínén szemtanúk előzőleg ilyet láttak.

Az áprilisi tiszalöki gyilkosság óta – amikor egy házából kilépő roma férfit lőtt le ismeretlen tettes – többször kerültek kellemetlen helyzetbe vadászok. Radóczi János, a Szabolcsi Halászati Kft. ügyvezetője, a Nagyhalászi Földtulajdonosok Vadászati Közössége és a Nagyhalászi Vadásztársaság elnöke érdeklődésünkre elmondta: fekete terepjárója miatt hol a járőröző romáknak gyanús, hol a rendőrök igazoltatják. Ezért több vadásztársával komolyan azt fontolgatják, hogy világosra festik a kocsikat.

Elmondása szerint nemrégiben Balsáról Taktaharkányba tartott, amikor Tiszaeszlárnál igazoltatták a rendőrök. Épp indult volna tovább, amikor odaért egy Suzuki, benne romákkal, akik elmondták a rendőröknek: ezt a kocsit gyakran látják erre, a rendszámát is ismerik. Végül Radóczi János lemondta a borsodi vadászatot, és elfogadta a segítséget, hogy Rakamazig kísérje egy rendőrautó, mert ebben a helyzetben ez tűnt biztonságosnak. A múlt héten Gávavencsellőn szegődött mögé egy "járőröző" kocsi, hazáig követte, majd miután beállt az udvarra, az autó még néhányszor elment a ház előtt.

De nemcsak Radóczi János és vadásztársai, hanem halőrök is attól tartanak, hogy éjszaka, a kihalt utcákon kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor nem tudnak védekezni az alkalmi járőrözőkkel szemben. Ráadásul gyanúra adhat okot a kocsiban tartott fegyverük. Az előírások szerint a vadász az autó hátsó ülésén vagy a csomagtartóban szállítja a fegyvert üres tárral, tokban, a lőszert pedig elkülönítve.

– Túlfűtött most a hangulat – mondja Szatmári Gyula, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaharkányi Vadásztársaság elnöke, az Országos Polgárőr Szövetség általános alelnöke, aki hangsúlyozta: ő azt tanácsolta társasága tagjainak, hogy bízzanak a szó meggyőző erejében, legyenek mindenkivel nagyon lojálisak, kompromisszumkészek és körültekintőek.

Senkinek sincs joga feltartóztatni másokat, kivéve, ha bűncselekmény elkövetésekor éri tetten, de ez esetben is értesíteni kell a hatóságokat figyelmeztetett a Gávavencsellőn történtek kapcsán Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Akár súlyos következményei is lehettek volna az incidensnek, tette hozzá, hiszen ha a vadászok ellenállnak, akár fegyveres konfliktus is kialakulhatott volna.

Túrós András elmondása szerint jövő héten hirdetik meg a fokozott járőrszolgálatot az ország kétszáz településén (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben), ennek keretében arra is figyelnek, hogy a romák által szervezett őrszolgálatok ne veszélyeztessék a jogrendet. "Igyekezni fogunk felvenni a kapcsolatot ezekkel a civil szerveződésekkel, jó irányba befolyásolni őket." A rendőrséggel közösen választják ki azokat a településeket, ahol indokolt a folyamatos szolgálat. Ennek részeként a roma telepek környékére is odafigyelnek majd, de nem kifejezetten erre fókuszálnak.

Túrós András arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyben szervezett civil őrszolgálatoknak nincs intézkedési jogosítványuk, mint ahogy a polgárőröknek sincs. A gávavencsellőihez hasonló esetekben az a törvényes eljárás, ha feljegyzik a gyanúsnak ítélt gépjármű rendszámát, helyét, esetleg útvonalát, és értesítik a hatóságokat.

A polgárőr szövetség vezetője érthetőnek tartja, hogy a romák megszervezik a saját védelmüket, és több településen azt is tapasztalják, hogy romák tömegesen kérik felvételüket a polgárőr egyesületekhez is. Túrós András arra buzdítja a roma őrszolgálatok tagjait, hogy inkább a már létező polgárőr egyesületekbe lépjenek be, vagy ha nincs ilyen a településükön (a települések mintegy negyedében még nincs), akkor a nem roma honfitársaikkal közösen alakítsanak.

Forrás: NOL