Ma 2016. október 23., vasárnap, Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
Huntland
Arion kutyatáp
 

Vadászok

  • 10659 Regisztrált
  • 0 Ma
  • 0 Ezen a héten
  • Legutoljára: sziszi

Ki van itt?

Oldalainkat 351 vendég böngészi

Média Partnereink 
gun magazin

Segítsünk!

csillagszem alapítvány
Várjuk szponzorok, szervezetek,
magánszemélyek pénzadományait,
és egyéb tárgyi segítségét
 
demar
Vadászati magazin Vadászati magazin Bemutatók Töretlenül népszerű - A 9.3x62-es Mausertől retteghetnek a csülkös nagyvadak
Töretlenül népszerű - A 9.3x62-es Mausertől retteghetnek a csülkös nagyvadak PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 31
ElégtelenKitűnő 
Írta: Élményvadász Magazin   
2009. augusztus 21. péntek, 06:32
9.3xg2 muserA 9.3x62 Mauser töltényt Otto Bock konstruálta Berlinben 1905-ben. Ma is töretlen a népszerűsége, elsősorban Európában. Kifejezetten erős csülkös nagyvad elejtésére alkalmas. Afrikában is kedvelt kaliberként használták kafferbivaly, oroszlán és nagytestű antilopfélék vadászatára. Napjainkban kafferbivalyra már nem engedik a használatát, helyette a .375 H&H Magnumot engedélyezik az afrikai vadászati hatóságok. Több európai gyártó, így a Mauser, a Blaser, a Krico, a Voere, a Steyr Mannlicher, a Browning, a Sako, a Tikka, a Sauer vagy a Heym csövezi a fegyvereit ezzel a kaliberű csővel. Az összes európai gyártó készít hozzá lőszert, különböző lövedéktípussal és -súllyal.

Igen nagy előnye a magnum kaliberekkel szemben (7 mm RM, .300 WM, .308 Norma Mag., stb.), hogy a kiváló ölőerő mellett nem végez brutális roncsolást a vad testében, ezáltal a vadhús a rosszabb lövésnél sem sérül oly mértékben, mint a magnum kaliberek használatakor. A hozzá kapható lőszerek is megfizethető áron elérhetők. Sokan lekezelően nyilatkoznak és nyilatkoztak a kaliber nagysága miatt, de akik 9.3x62 mm-es kaliberrel vadásznak, csak mosolyognak ezeken a megnyilvánulásokon, mert ők tudják, hogy kevésbé jó találat esetén sem kell sokat keresni a meglőtt vadat.
Norma Swift 16.2 g, 250 g
Jnorma töltényelenleg a legkiegyensúlyozottabb teljesítményű puha ólomhegyű, nem széteső szerkezetű, nagyvadra kifejlesztett lövedék. A tombakköpenyű lövedéket középen egy vastag gáttal kettéosztották. A gát megakadályozza a hátsó lövedékrész szétesését.
A kétfajta keménységű ólommag tömege eltér egymástól. A lövedék aljába nagyobb, míg a felső részbe kisebb tömegű lövedékmag van beöntve. A vadtestbe való becsapódáskor az erős falvastagságú köpenynek köszönhetően a nagy energiát a nagy lövedéksebesség mellett is fokozatos expandálással adja le. A lövedék az eredeti kaliber kétszeresére gombásodik. A Nosler lövedéknél megbízhatóbb, egyenletesebb a teljesítménye, ölőereje és megállítóhatása kiváló. A gyár még nem biztosított a hazai forgalmazónak ebből a lövedéktípusból, 2008 nyarától lesz kapható.
V0 780 m/s, E0 4787 J, OBT 155 m
Próbalövés-eredmény:
Norma Vulkan 15 g, 232 g
A svéd Norma 1980-ban mutatta be ezt a nyitott, lapos hegyű, expanzív lövedéket. A tombakból készült lövedékköpeny a lövedéktest alsó részén vastag falú, a köpenyszáj felé haladva fokozatosan elvékonyodik. A lövedék különlegessége, hogy a lövedékcsúcs lapos végű, kemény ólommagjában a lövedékköpeny anyaga visszahajlóan körbe van peremezve. Ennek köszönhetően a vad testébe csapódáskor gyors energialeadás és expanzió következik be. A maradványtest szétszakadását a lövedéktest alsó részén kialakított erős körhorony akadályozza meg. Ölőhatása kiváló, sok esetben a lövést követően helyben marad a vad. Kimondottan erős testű vadfélékre ajánlja eredményesen a gyártó. Bokrokkal fedett terepen is ajánlják a használatát.
V0 800 m/s, E0 4802 J, OBT 150 m
Próbalövés-eredmény:
Norma Plastspitz 18.5 g, 285 g
A lövedék műanyaggolyóval lezárt hegye kiváló expanziót biztosít a vadtestbe becsapódó lövedéknek. A Plastspitz széteső szerkezetű, kiváló ölőerejű lövedék.
A folytacéllemez lövedékköpeny a lövedékcsúcs felé elvékonyodik, a vastag köpenyfalban körbefutó körhorony megakadályozza az antimonnal keményített ólombetét kiszakadását a maradványtestből. A műanyaggolyó megakadályozza a lövedékhely deformálást, másrészt elősegíti a lövedék elülső részének szétfeszítését, ezzel is segítve a nagy energialeadással járó drasztikus expanziót.
A felgombásodott maradványtest a kisebb és közepes vad testét általában átüti. Jó lövés esetén ölőereje brutális lehet. Nyílt terepre való.
V0 720 m/s, E0 4804 J, OBT 140 m
Próbalövés-eredmény:
LAPUA Mega
18.5 g, 285 g
A lövedéktípus SP (Soft Point) puha hegyű, részben köpenyes expanziós lövedék, úgynevezett széteső típus. A köpeny a farrészen zárt, míg elöl a csúcsnál nyitott, ahol az ólommag egy része kiáll. Becsapódáskor az ólomhegy expanzióindítóként is funkcionál, ugyanakkor elősegíti az úgynevezett zömítést, amely akkor következik be, ha a lövedék a faránál tetőző gáznyomás hatására hirtelen fellépő erő következtében expandál, ezáltal kitölti a csőfurat huzagait. A jobb zömítés jobb gáznyomást eredményez a csőben, ami a hatékonyságot növeli. A lövedékmag ólom-antimon ötvözetből készül. A lövedékhegy és a csúcsív kedvező kialakítása hozzájárul a jó ballisztikai teljesítményhez. Tömegét és teljesítményét figyelembe véve kizárólag nagytestű vadra ajánlja a gyártó.
V0 690 m/s, E0 4404 J,
OBT 145 m
Próbalövés-eredmény:
Sellier&Bellot BARNES XLC 16.2 g, 250 g
Új tervezésű, nem széteső típusú, 1989-ben Randy Brooks tervezte, erős és veszélyes nagyvadak elejtésére alkalmas lövedék. A lövedéktest tömör sárgarézből készül. A hegyes orr-részben rövid furatot alakítottak ki. A köpenyen bemetszések találhatók, amely becsapódáskor biztosítja a lövedék sziromszerű szétnyílását és kontrollált deformálását. A lövedék még nagy lőtávon is jelentős becsapódási energiával bír. A jó ölőerőt a lövedéktest tömegének 100%-ában megmaradó maradványtest biztosítja. Többnyire az erős vadtestet is átüti. A jó ballisztikai paraméterek elérése céljából a lövedék alsó részén, a paláston négy darab körbefutó gyűrűt alakítottak ki Kiválóan alkalmas fedett terepen való vadászatra.
V0 715 m/s, E0 4090 J, OBT 143 m
Próbalövés-eredmény:
Blaser CDP
(Controled Deformation Process) 18.53 g, 286 g
Ezt az új tervezésű, kétrészes expanzív lövedéket, amely a Blaser márkanevet viseli, a svájci SM-AG fejlesztette ki. A V-alakú vastag tombak választógát két részre osztja a lövedéket. A választógát becsapódáskor tömörítőként funkcionál, ezzel elősegíti az eredeti kaliber 2.5-szeresére történő felgombásodását. A kúpos formájú lövedékorr hosszú ólommagja gombaformára alakulva expandál. A köpenyszáj belső oldalán lévő nútok szabályozzák a kontrolált expanziót. A vad testébe való becsapódáskor a lövedék fokozatosan adja le az energiát. Nagy kaliber esetén a nagytömegű maradványtest nem esik szét. Széles sebcsatornát vág, és átüti a vad testét. Használata erős nagyvadak elejtésére ajánlott.
V0 720 m/s, E0 4803 J, OBT 151m
Próbalövés-eredmény:
RWS UNI Classic 19 g, 295 g
Lövedéktípus: TUG (Torpedo Universal Geschoss). A lövedék elülső ólommagjában kúposan illeszkedik a hátsó lövedékmag. Ez a magkiképzés csökkenti a lövedék gombásodó képességét, ezáltal nagyobb átütőteljesítmény érhető el.
A lövedékkonstrukció erős, nagytestű vadfajokra alkalmas. A TUG hosszú vezető része minden kaliberben kiváló lőpontosságot biztosít. A jó keresztmetszeti terhelés és a lövedékfej kedvező kialakítása következtében igen ellenálló a röppályán előforduló kis akadályok eltérítő hatásával szemben. Nagy és gyors az energialeadása, kiváló a vad testére gyakorolt lövedékhatás, ugyanakkor nem roncsolja brutálisan a vadhúst. A Brenneke lövedékekre jellemző az éles peremkiképzés (amelytől vágott szőr marad a kimeneti nyílásnál, és bő vérzés keletkezik), valamint a farrész kúpos, hegyes kialakítása.
V0 740 m/s, E0 5202 J, OBT 150 m
Próbalövés-eredmény: Norma Alaska
18.5 g, 285 g
A Norma gyártmányú Dual-Core Alaska lövedéktípusokhoz a Tri-Clad borítást használják. Az elöl vékony, hátul vastagabb falú lövedékköpeny ólom-antimon magot borít. A lövedékköpeny kupro-nikkel ötvözettel platírozott folytacélból készül. A külső réteg kenőanyagként funkcionál a lövedék és csőfurat között, ugyanakkor a korrózió ellen véd. A lövedék köpenye az orr-rész felé fokozatosan elvékonyodik. Ez kedvezően befolyásolja a maradványtest felgombásodását. A vadtestbe becsapódó lövedék teljes szétesését a lövedéktest közepén a paláston körbefutó peremezési horony akadályozza meg. Mivel a lövedék jó ölőhatással bír, és a vadhúst sem roncsolja drasztikusan, igen közkedvelt a vadászok között. Fedett terepen is használható.
V0 720 m/s, E0 4797 J,
OBT 150 m
Próbalövés-eredmény:
Norma Oryx
15 g, 232 g
A Norma új tervezésű lapos ólomhegyű, szabályozott expanziójú, nem széteső szerkezetű lövedéke, amelyet 1996-ban vezettek be. Az antimonnal keményített ólommagot a gyártás során különleges kémiai eljárással rögzítik a rézköpeny falához, ez az eljárás titkos. Ebből adódóan a becsapódás után szabályozott expanzió és fokozatos energialeadás következik be, amely az eredeti lövedéktömeg kb. 90%-át egyben tartja. A nagy tömegű felgombásodott maradványtest olyan nagy átütőerővel rendelkezik, hogy nagy sebcsatornát vágva az erős csülkös vad testét is képes átütni. A lövedék erős sokkhatással öli meg a jó kamratalálatot kapó nagyvadat. Fedett terepen is használható
V0 800 m/s, E0 4802 J, OBT 155 m
Próbalövés-eredmény:
Norma Oryx
18.5 g, 285 g
Mindenben megegyezik a 15 g-os Oryxszal, de a nehezebb lövedéktömeg következtében erősebb csülkös vad elejtésére alkalmas.
V0 720 m/s, E0 4797 J,
OBT 145 m
Próbalövés-eredmény:
Sako Powerhead Barnes 16.2 g 250 g
Új tervezésű, nem széteső típusú, erős és veszélyes nagyvadak elejtésére alkalmas lövedék, amelyet 1989-ben Randy Brooks tervezett. Tömör sárgarézből készül a lövedéktest. A hegyes orr-részben rövid furatot alakítottak ki. A köpenyen bemetszések találhatók, amelyek becsapódáskor biztosítják a lövedék sziromszerű szétnyílását és kontrollált deformálását. A lövedék még nagy lőtávon is jelentős becsapódási energiával bír. A jó ölőerőt a lövedéktest tömegének 100%-ában megmaradó maradványtest biztosítja. Sokszor az erős vadtestet is átüti. A jó ballisztikai paraméterek elérése céljából a lövedék alsó részén, a paláston négy darab körbefutó gyűrűt alakítottak ki. Kiválóan alkalmas fedett terepen való vadászatra. A Powerhead Barnes a Barnes X továbbfejlesztett változata.
VO 725 m/s, EO 4390 J, OBT 155 m
Próbalövés-eredmény:
Brenneke TOG (Torpedo Optimal
Geschoss) 16 g, 246 g
A Brenneke cég 2003-ban mutatta be ezt a nem széteső típusú, expanzív lövedéket. A klasszikus torpedóforma teljesen új szerkezetet takar. A köpeny alsó része vastag falú, hogy megakadályozza a lövedék szél-esését. A falvastagság a lövedékorr felé fokozatosan elvékonyodik. A lövedéktestbe antimonnal keményített ólmot öntenek. A lövedék-csúcshoz közel az öntési eljárásból kifolyólag egy széles ólomkörgyűrű veszi körbe a magot. A nagyvad testébe való becsapódáskor az ólomgyűrűnek köszönhetően az expanzió megáll, és ezáltal a lövedék eredeti tömege kétszeresére gombásodik. Az eredeti lövedéktömeg 90%-át megtartja, és nagy energiával rendelkezik, hogy a nagyvad testét átüsse. Fedett terepen is használható.
VO 810 m/s, EO 5249 J, OBT 169 m
Próbalövés-eredmény:


Az összeállítást készítette: Nagy Gábor

Forrás: Élményvadász Magazin

Cimkék: 9.3x62 , mauser , töltény , nagyvad , kaliber
Hozzászólások (0)Add Comment

Szóljon hozzá Ön is!
Kérjük, hogy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni. Ha még nincs fiókja, akkor regisztráljon!

busy
 
 
demar
Támogató parnereink:
magnum vadászbolt  huntland vadászbolt  demar vadászcsizmák, bakancsok, cipők  

Copyright 2007. Vadászmester Média Kft. - Vadász Magazin © - Készítette - JJmaxi Webdesign Studió - Minden jog fenntartva! - Vadászat - Vadászati Apróhirdetés - Vadászbolt - Vadászfegyver - Vadász Katalógus - Vadász Fotók - Vadászati Fórum