ragadós a nevetés az orángutánoknálEgy új tanulmány állításai szerint a nevetés alapjai valószínűleg az emberek és a mai főemlősök egy közös ősétől eredeztethetők. Két tudós, Mariana Davila Ross a Portsmouth-i Egyetemről és Elke Zimmermann a hannoveri Állatorvos-tudományi Egyetemről 25 orangután játékos viselkedését tanulmányozta a világ négy főemlősközpontjában. Az állatok életkora kettő és tizenkét év közé esett. A kutatók azt tapasztalták, hogy az orangutánokban megvan az empátia és az utánzás képessége, ami nélkülözhetetlen részét képezi a nevetésnek. Az arckifejezéseket, amilyen például a nevetéshez hasonló nyitott szájú, grimaszoló kifejezés, hamar fölvették és lemásolták a főemlősök.

ragadós a nevetés a főemlősöknél

A másolás sebessége arra utalt, hogy ezek az arckifejezések nem akaratlagosak, más szóval a „nevetés” ragadósnak bizonyult az orangutánok között is.

Amikor az egyik orangután nyitott, „vigyorgó” szájjal pózolt, a játszótársa gyakran kevesebb mint fél másodpercen belül ugyanilyen kifejezéssel válaszolt.

Dr. Davila Ross a következőképpen kommentálta a tapasztaltakat. „Emberek között az utánzó viselkedés lehet akaratlagos és akaratlan. Egészen a mi fölfedezésünkig nem volt bizonyíték arra, hogy az állatoknál is léteznek hasonló reakciók. Most már világos, hogy a pozitív érzelmek átragadásának és az empátiának az alapelemei, amelyek az embernél a gyors, akaratlan arckifejezés-utánzásban nyilvánulnak meg, az ember színre lépése előtt fejlődött ki.”

A kutatónő még azt is hozzátette, hogy a fölfedezéseik új megvilágításba helyezik az empátiát és annak jelentőségét a csoportokban élő állatoknál, amilyenek az orangutánok is.

Forrás: NGO