barcognak a dámbikákIdeiglenesen tilos a szőcsényi vadaspark látogatása. Nem léphetnek be a kirándulók a Széchenyi Zsigmond szakközép- és szakiskola vadasparkjába Somogyzsitfán.

Tart még a dámbikák párzása. A barcogás október elejétől november közepéig zajlik, egy hónappal később, mint a gímszarvasok bőgése.
- Ilyenkor nemcsak önmagukra, hanem a kirándulókra is veszélyesek lehetnek, ezért ideiglenesen korlátoztuk a látogatást - indokolta a vadaspark lezárását az iskola megbízott igazgatója, Markhard József. - Amint vége a barcogásnak, a park látogatása is a megszokott rendbe áll vissza. A vadaspark elsősorban az oktatást szolgálja: a vadász-, vadtenyésztőszakmát tanuló diákokat segíti, hogy teljesebb képet kapjanak a szakma szépségéről, de gyönyörű kirándulóhely is. Nem telik el úgy hét, hogy ne érkeznének óvodai, iskolai csoportok vagy családok állatnézőbe. Az állatfarmon nagy-, illetve apróvadat, őshonos és befogadott állatokat láthatnák. Szarvasok, őzek, muflonok, vaddisznók, borzok, rókák, pávák, mosómedvék, valamint mangalicák, de még struccok és emuk is élnek a kéthektáros vadasparkban. Az iskola tűzgyújtó és pihenőhelyeket is kialakított a parkban, így akár egész napos szabadidő-eltöltésben is lehet gondolkodni.

Készülnek a téli vadetetésre
Az intézményhez ötezer hektáros vadászati terület is tartozik, amelyből 1800 hektár a tanerdő. A mínuszok érkezésével már készülnek az állatok etetésére is. Az iskola a takarmányvásárlás mellett maga is termel kukoricát, de támogatók is segítenek takarmánnyal. Átlagosan négyszáz mázsa szemes-, szálas- és lédús takarmány fogy el az állatok etetésére. Ebből kapnak a vadaspark lakói és a tanerdő állatai.

Forrás: Somogyi Hírlap