vadludak3 apácalúd az Öreg-tavon - Kis lilik LIFE Nature Projekt a IX. Tatai Vadlúd Sokadalmon

Kis lilik egy öreg példánya került elő a tatai Öreg-tó védőzónájába tartozó Ferencmajori -halastavak területén a hétvégén – tájékoztatta a ForestPress-t Bolla Adrienn, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkatársa.
Amint elmondta, a hazánkban előforduló szürke színezetű vadludak közül a legkisebb termetű vadlúd a Nemzetközi Természetvédelmi Unió leginkább fenyegetett, a kipusztulás által közvetlenül veszélyeztetett kategóriájában szerepel. Európai állományát az 1960-as években még tízezerre becsülték, ez a szám 1998-ra 50 (!) fészkelő párra csökkent. Ma optimista becsléssel is a kis lilik európai állománya a nem fészkelő párokkal együtt 200 példány körül mozog!
Az Európai Bizottság nemzetközi akciótervet dolgozott ki a faj megmentésre. Egy, a kis lilik védelmét szolgáló LIFE Nature projekt már megvalósult 1997 és 2002 között Finnországban, mely alapvető információkkal szolgált a faj helyzetéről és vonulási rendszeréről többek között a gyűrűzés és a műholdas nyomkövetés adatai alapján.
2005-ben egy újabb LIFE Nature program vette kezdetét, melyhez a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság révén Magyarország is csatlakozott. A norvég, finn, észt és görög partnerszervezetekkel közösen megvalósuló programról, a program módszereiről és eredményeiről, várható hatásairól a november utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő IX. Tatai Vadlúd Sokadalom programsorozata keretén belül bővebben is hallhatnak az érdeklődők.
Hogy a kis lilik feltűnik-e a tatai Öreg-tavon is, azt egyenlőre még nem lehet tudni. Mindenesetre érdemes lesz kilátogatni november utolsó hétvégéjén a tatai Öreg-tó partjára, ahol a természetvédelmi szakemberek nagy teljesítményű távcsöveik, teleszkópjaik segítségével minden érdeklődő szinte testközelből láthatja ezeket az egyébként félénk madarakat. Ritkaságokra pedig mindig lehet számítani.

Forrás: ForestPress