tilos lesz a kutyás szarvasvadászatEurópai Bizottság nyomást gyakorolt Írországra a törvénymódosítás érdekében
Az ír kabinet jóváhagyta annak a törvényjavaslatnak a fejezeteit, amely törvénysértésnek minősíti a kutyával vagy kutyafalkával történő szarvasvadászatot, erősítette meg John Gormley környezetvédelmi miniszter – erről számolt be az Irish Times.

Tilos lesz quad és jet-ski versenyeket rendezni a környezetileg sérülékeny területeken. A vadvédelmi törvények megszegéséért kiróható pénzbüntetést pedig az eddigi kétszeresére növelik. (Az utolsó bírságemelés 2000-ben volt.)
Az 1976. és 2000. évi törvény módosított változata magában foglalja a vadászkutyával, illetve kutyafalkával történő szarvasvadászat tilalmát, nem vonatkozik viszont a rókavadászatra, a mezei nyúl fogásra valamint a szarvasok/őzek lelövésére.
A miniszter törvénymódosítást az ügyben az Európai Bizottság részről Írországra nehezedő nyomással indokolta.
Írországnak eddig sikerült kezelni a szabadidős tevékenységek miatt a különleges természet megőrzési területeket (SAC) és  különleges természetvédelmi területeket (SPA) érő hatásokat.
A miniszter megerősítette, hogy kivételt tesznek a munkajárművek esetében, például, ha a gazdálkodó munkája végzéséhez használ quadot.
A miniszternek a jövőben jogában áll megtiltani vagy szabályozni az olyan, invazív fajok importját, szállítását és értékesítését, mint az Afrikából származó vízi/akváriumi növények, a vándorkagyló, a havasszépe /Rhododendron macrophyllum/ vagy a szürkemókus.

Forrás: ForestPress