teríték készítésNagyterítékű fácánvadászatra voltak hivatalosak az eleki vadgazda technikus tanulók hajtóként Gyulaváriba, a Fehér-Körös Vadásztársasághoz november 26-án.
Reggel 7 órakor indultunk az eleki iskola elől, hogy a már annyiszor megtett buszút után az állandó gyakorlati helyünkül szolgáló vadásztársasághoz, megérkezhessünk a vadászathoz. Az érkezés után magunkhoz vettük a láthatósági mellényeket és az aggatékul szolgáló bálamadzagokat. Az indulás előtt a még üres teríték mellett a vadászat vezető Szabó Tibor köszöntötte a megjelent 8 puskást, 22 hajtót, és elmondta a nap tervezett programját.

4 kört terveztek be, körülbelül 400 madarat akartak elejteni a vadászok. Az első kör helyszínéül szolgáló területre pótkocsival jutottunk ki. Az időjárás is a vadászoknak kedvezett, a reggeli hűvös idő után, verőfényes napsütésben zajlott a vadászat. A négy kör alatt változatos területeket jártunk be: meghajtottunk sűrű kökényest, nádast, de jártunk szántáson, tarlón és tölgyerdőben is. A hajtás vonalhajtásban történt, 2-3 puskás jött velünk a hajtósorban, a többiek leállók voltak. A hajtókat ismét kutyák segítették, akik onnan is kihozták a vadat, ahonnan mi képtelenek lettünk volna. A hajtás során arra is volt időnk, hogy gombásszunk egy kicsit, így néhányan rengeteg lilatönköjű pereszkével térhettek haza. A negyedik kör végeztével visszatértünk a vadászházhoz, majd elkészítettük a terítéket, felsorakozva a teríték jobb oldalán tiszteletet adtunk a vadnak, csendben, levett sapkával. A jelenlévők 2 balkáni gerle, 4 mezei nyúl és 362 fácán előtt tiszteleghettek.

A vadászatvezető értékelte a vadászatot, megköszönte a balesetmentes és sportszerű közreműködést, és a hajtók lelkiismeretes munkáját. A beszédek után kezelésbe vettük a vadakat, a nyulakat megnyúztuk, kizsigereltük, míg a fácánokat hűvös helyre aggattuk fel. A vadkezelés után elfogyasztottunk egy finom vaddisznó pörköltöt, amelyre a vadásztársaság vendégelt meg bennünket.
Másnap szintén nagyterítékű fácánvadászaton vettek részt az eleki vadgazda tanulók, ezúttal a Pejréti Dózsa Vadásztársasághoz. Itt a cél 200 db fácán elejtése volt, ennek érdekében 6 kört terveztek. A vadászaton 11 puskás, 20 hajtó vett részt. A reggeli köszöntők és a balesetvédelmi oktatás után a vadászház környéki tölgyeseket hajtottuk meg, 5 körben. Az utolsó kör 1 óra után fejeződött be, ami után 181 fácán feküdt a terítéken. A köszönetnyilvánításokat követően itt is segítettünk a vadak kezelésében.

Társas apróvad vadászaton vettek részt Vésztőn az eleki vadgazda technikusok december 2-án Vésztőn, ahol néhányan már nyári gyakorlatot is töltöttek. A fiatal szakemberek alig várták, hogy megérkezzenek a vadászházhoz, ahol és ismerősként köszöntötték a társaság hivatásos vadászait és vadászmesterét.
A kuvaiti vendégvadászokat szállító kisbusz 9 órakor érkezett meg. A 6 puskást, több mint 40 hajtó „szolgálta ki” azzal, hogy megpróbálta jó irányba terelni a fácánokat, ez sikerült is többé-kevésbé.

A technikusok mellett az iskola 10. osztályos, pályaorientáción belül vadászatot tanuló diákjai is részt vettek a vadászaton, amit szemmel láthatóan nagyon élveztek. A vadászház körüli területeket 4 körben hajtották meg, kutyákkal kiegészülve, eközben meghajtották a kukoricatáblát és tarlót, akác- és tölgyerdőt. A negyedik kör végén az igen tetszetős kör alakú terítéken 78 madár volt szabályosan elhelyezve és a kör közepén felállított égő máglya emelte az ünnepi, ugyanakkor a vad halála miatt szomorú hangulatot.
A köszönetet és a beszámolót a vendégvadászok mondták el tolmács segítségével a teríték beszámoló felett. Ezek után felkérték a vadgazda tanulókat, hogy segítsenek a vadászház melletti fácán kifutó hálója alatt még benn lévő madarak megszámlálásában. A számolás után megígértük, hogy nyáron, a gyakorlat keretein belül visszatérünk ide.

Herceg Gábor 13/C
vadgazda technikus tanuló