medve marcangolta szét a juhokatSzilveszter elõtt két nappal merészkedett be egy medve a bikfalvi Ráduly család portájára. A vadállat az istálló alá ásva férkõzött a gazda jószágaihoz, halálra marcangolva hat juhot. Lapunk a helyszínen érdeklõdött a megkárosított családtól.
A 32 éves Ráduly Attila György nyugdíjas szüleivel és fogyatékos lánytestvérével él Bikfalván. Bevallása szerint igen nehezen tartják fenn magukat a kevéske pénzbõl, amit szülei, illetve a 40 éves testvére kapnak. A fiatalember nem vállalhat munkát, ugyanis a jó ideje fél oldalára lebénult édesapjára és testvérére kell ügyelnie, továbbá a ház körüli munkát is neki kell elvégeznie.
„Minden gazdagságunk ez a hét juh volt. Nem értem, hogy miért nem hallottam meg az udvaron koslató, ásó medvét, hiszen hozzászoktam az éber alváshoz, mivel édesapámat legtöbbször éjjel is ki kell vinni vécére. A kutyánk is pár napja pusztult el. Ki voltam fáradva” – okolja a történtek miatt önmagát Attila.
A medvetámadás év végi átokként sújtott le rájuk, megfosztva a családot egyetlen plusz jövedelmétõl, hiszen a gazdaságon kívül nincs más pénzkeresési lehetõségük. „Hat juhot el kellett dobni, a súlyosan megsebesített hetedik jószágnak csupán a combját tudtuk feldolgozni, mivel a medve összekarmolta, harapdálta, és féltünk az esetleges veszettség-fertõzéstõl. Maradt egy tehenünk és egy lovunk, no meg pár tyúk. Szüleim nyugdíja alig éri el a 600 lejt, a fogyatékos testvérem pedig 293 lejt kap havonta. Ebbõl az összegbõl kell átvészelnünk a telet”.
Attila elmondása szerint Bikfalván már jó ideje garázdálkodik a medve. Három nappal a portáján történt támadás elõtt egy közeli téglaistállóba is betört – ott egy disznót marcangolt szét. A falubéliek több ízben is jelentették a vad okozta károkat, ám a hatóságok a megfelelõ engedélyek hiányában nem sokat tudtak tenni.
A gazda a Bikfalva környékére konténerben szállított medvékre gyanakszik. „Brassóból két éve vagy négy rendben is szállítottak ide medvéket. Ezeket a pimasz, kukán edzett vadállatokat Lisznyópatak, Dobollópatak és Bükszád környékén eresztették szabadon. Több falubélim is mesélt a konténeres autók idõszakos felbukkanásáról” – meséli a megkárosított gazda, aki akár mérget is venne arra, hogy egy ilyen pimasz, felbátorodott medve áshatott be istállója alá. Miután szétmarcangolta a hat juhot, még komótosan körbejárta az udvart (erre utalnak a hóban még mindig látható nyomok).
Ráduly Attila nem haragszik a medvére, hiszen tudja, hogy a vad ösztönbõl cselekedett, csupán abban reménykedik, hogy elõbb-utóbb kap némi kártérítést, és a felelõs hatóságok végre kézbe veszik az egyre gyakoribb medvetámadások ügyét, meghozva a szükséges óvintézkedéseket az esetleges emberre való támadások megelõzésére. Hivatalos adatok szerint 600 medve él megyénkben, de a vadászok szerint számuk eléri a 900-at is. Az utóbbi három évben közel 35 ezer eurónyi kárt okoztak a háromszéki gazdáknak a vadállatok.

Forrás: Székelyhírmondó