káosz a fegyverviselési engedély körülRendőröket, vadászokat, sportlövőket érint a jogszabályváltozás.
Kaotikus a helyzet a rendőrség berkein belül a fegyverviselési engedélyek kiadásával kapcsolatban - értesült lapunk. A korábbi évek gyakorlatával szemben ugyanis a rendőrség már nem ellenőrizheti le a fegyvertartási engedélyt kérelmező büntetlen előéletét, ráadásul a fővárosi igazgatásrendészeti osztály - amely jogosult lenne a dokumentumok kiadására - egy adminisztratívhiba miatt csak májustól tudja kiadni az engedélyeket.
Egy új jogszabályváltozás értelmében a büntetlen előéletet bizonyító hatósági erkölcs bizonyítványt már nem a rendőrség állítja ki, hanem azt a fegyvertartási engedélyt igénylőnek kell kérelmeznie. A hatósági erkölcsi bizonyítványt kérő lap a postán adattovábbítás iránti kérőlapként kérhető. Ez 3100 forint befizetése után a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához (KEKH) kerül. Innen két héten belül postázzák a bizonyítványt, amelynek eredeti példányát az igénylő kapja meg. Ez alapján a rendőrség állítaná ki a fegyvertartási engedélyt, ám lapunk információi szerint a fővárosban működő igazgatásrendészeti osztály erre májusig képtelen, így számos rendőr, sportlövő nem tudja meghosszabbítani önvédelmi fegyverére kiváltott engedélyét. A módosítás a vadászokat is érinti, akik azt sérelmezik, hogy újabb ezreseket kell kifizetniük a hatósági bizonyítványért úgy, hogy azt egyszer már kiváltottak.
A Magyar Nemzet értesülései szerint a fegyvertartási engedély meghosszabbítása miatt önvédelmi fegyvert tartó budapesti rendőröknek az ügyintézők azt javasolták, hogy az erkölcsi bizonyítványukat csak január 31-én váltsák ki, mert az elévülési ideje három hónap, és ennek lejárata előtt talán már felállhat az a rendszer, amelynek segítségével kiadhatók lesznek a fegyvertartási engedélyek. Azoknak az egyenruhásoknak pedig, akiknek május előtt jár le a fegyvertartási engedélyük, egyszerűen azt mondták, hogy adják el önvédelmi pisztolyukat. A Magyar Sportlövész Szövetség főtitkára szerint a törvénymódosítás elbizonytalanítja a sportolókat és megnehezíti a lőterek üzemeltetőinek munkáját is.
- Számos lövész jelezte, hogy nem tudta meghosszabbítani, illetve  kiváltani a fegyvertartási engedélyét, mert a hatóság adminisztratív hibákra hivatkozva azt közölte velük, hogy erre májusig nincs mód.
Az érintettek a szövetségtől kértek segítséget, de egyelőre semmit nem tudunk nekik mondani, hiszen a fegyvertörvény alapján hatvan napon belül meg kellene kapniuk az engedélyeket - mondta lapunknak Kovács
Tibor főtitkár.
Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára lapunknak kifejtette, hogy a törvénymódosítás 56 ezer vadászt érint. Pechtol rámutatott arra is, hogy az érintetteknek úgy kell hatósági bizonyítványért, régi nevén erkölcsi bizonyítványért 3100 forintot fizetniük, hogy van engedélyük, csak újabb fegyvert szeretnének jegyeztetni.
- Érthetetlen, hogy miért volt szükség ilyen jellegű módosításokra, és az érdekképviseleteket miért nem kérdezték meg az ügyben. A vadászok többségének van fegyvertartási engedélye, amit csak erkölcsi bizonyítvány ellenében válthatott ki. Most, egy új fegyver vásárlása esetén miért fizetne ismét a hatósági bizonyítványért? - teszi fel a kérdést Pechtol János, aki szerint egyszerűen pénzszerzésre törekszik a kormány.
Lapunk munkatársa megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályát, ahol nem tudtak a fegyverek engedélyezése körüli gondról, így a várakozási idő növekedéséről sem volt információjuk. Lapunk birtokába került egy vadászfegyver-tartásra jogosító engedélykérelem, amiből kiderül, hogy a BRFK igazgatási rendészeti főosztálya az engedélyek kiadását technikai okok miatt felfüggesztette, hivatkozva a KEKH adatainak hiányára. Az igazságügyi tárca a rendőrséget érintő problémákról nem nyilatkozott, annyit közöltek: a bűnügyi nyilvántartási rendszer átfogó módosítása után egyes bűnügyi nyilvántartásokat a KEKH vezeti, így a hatósági bizonyítvány kiadása is hozzájuk tartozik. A minisztérium sajtóosztálya szerint a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosítására azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság határozatában kimondta, hogy a fegyverengedélyek kiadásához szükséges közbiztonsági feltételeket, mint a büntetlen előélet, és az ehhez kapcsolódó ellenőrzési rendszert is törvényi szinten kellett szabályozni. Ennek megfelelően a korábban, a fegyverekről és lőszerekről szóló kormányrendeletben szereplő szabályok törvényi szintre emelése történt meg tartalmi változtatás nélkül. A minisztérium szerint a korábbi eljárással kapcsolatban csak annyi változott, hogy a kérelmezőnek kell hatósági bizonyítvánnyal igazolnia, hogy megfelel a törvényben meghatározott feltételeknek.

Forrás: Magyar Nemzet