medcét öltek a túristákHárom turistát vádolnak egy fiatal medve elpusztításával a dél-lengyel hegyekben, jelentette a PAP, lengyel hírügynökség.
A még októberben elkezdődött nyomozás után az Észak-Lengyelországból érkezett három személy ellen egy 18 hónapos medve halálának okozása miatt emeltek vádat, közölte Jan Wierzbicki ügyész a PAP hírügynökséggel. A vizsgálat azt követően indult, hogy parkőrök egy medve tetemét találták a tátrai  nemzeti park egyik patakjában.
Később a parkőrök az AFP hírügynökségnek elmondták, hogy a turisták, akik beismerték, hogy kővel dobálták és megfojtották a 46 kilogrammos medvét, azt állították, hogy önvédelemből cselekedtek, miután az állat rájuk támadt.
Az parkőrök szerint viszont egy ilyen fiatal állat valós veszélyt emberre nem jelent, ha csak nem provokálják, ami ez esetben valószínűnek tűnik.
A nemzeti park őrei kenyeret találtak a helyszínen, ami arra enged következtetni, hogy a turisták uzsonnás szendvicsükkel etették az állatot, ami tilos.
A nemzeti park őrei azután kapták a riasztást, hogy a turisták közül ketten sérüléseik kezeltetésére – amiket bizonyíthatóan a medve okozott –, felkeresték Zakopane kórházát.
Az orvosok azonban a karmolásokon kívül semmi olyan sérülés nyomát nem tapasztalták, amit egy medve karmai okozhattak volna, ezért döntöttek a parkvédelmi hatóságok értesítése mellett.
A medvetetem boncolása kimutatta, hogy a sérüléseket kődobálás okozta, a szakértők szerint viszont a halál oka a fulladás volt.
Ha a medve elpusztításában bizonyítást nyer a turisták bűnössége, három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.
Ismeretes, hogy sok, Európában veszélyeztetett fajnak tartott barnamedve kóborol a Kárpátok részét alkotó Tátrában, Lengyelország és Szlovákia határvidékén.

Forrás: Forestpress