fácánA hűvös, csapadékos idő nem kedvez az apróvadnak. A fácánok a hideg, a nyulak és az őzgidák viszont a rengeteg szúnyog miatt szenvednek.
Az országban Békés megye büszkélkedhet az egyik legjobb apróvad- és őzállománnyal. Az elmúlt hónapok szélsőséges és csapadékos időjárása azonban kedvezőtlenül befolyásolta az utódnevelést.

Valler Attilától, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Vadászati és Halászati Osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy aggodalomra leginkább a fácán esetében van ok. Tavaly a szokásosnál nagyobb aszály, idén pedig a májusi sok csapadék, a belvíz, a hideg és a jégeső szinte teljes bizonyossággal elpusztította a fészekaljak többségét.

A fácántyúkok sarjúköltését (a fészekalj elvesztése utáni ismételt kotlás), mely jelenleg is tart, a felmelegedés és a csökkenő csapadék befolyásolhatná kedvezően. Az bizonyos, hogy nem minden sarjúköltés sikeres, ezért ez csak részben pótolhatja a természetes szaporulatban eddig bekövetkezett veszteséget.

— A fácánszaporulatot ért idei veszteség, valamint az elmúlt évek sokszor szélsőséges időjárása, éppen az utódnevelési időszakban, a fácán természetes törzsállományának apadásához vezethet, pontos képet azonban aratás után kaphatunk. Jó hír viszont, hogy a megyénkben gazdálkodó vadászatra jogosultak többsége évente nevel és helyez ki fácánt — összesen mintegy 160 ezer egyedet — a vadászterületére. Ez jelentős mértékben pótolja a természetes szaporulat veszteségeit — hangsúlyozta Valler Attila.

A fácánnevelésben a gyomaendrődi Széchényi Vadásztársaság is alaposan kiveszi részét, mivel — ahogyan azt Hugyik Zoltán fővadásztól megtudtuk — évente 20—22 ezer fácáncsibét nevelnek. A megyében — s egyben az egész térségben — a legnagyobb fácánkeltetők Gyomaendrődön és Szarvason működnek, a vadásztársaságok jelentős része innen vásárolja a csibéket, melyeket aztán legalább öthetes korukig nevelnek, majd kihelyeznek a természetbe.

Az ország egyik legjobb és legismertebb vadászterületének számító Bélmegyeren is elsősorban az apróvadban okozott jelentős károkat a változékony időjárás. Mint azt a Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársaságának elnökétől, Lovas Józseftől és titkárától, Perecz Sándortól megtudtuk, a fácán- és a nyúlállományt pusztította elsősorban a sok csapadék, a nagyobb vadak jobban viselték a rendkívüli hónapokat. A vadföldeket ugyanakkor rengeteg helyen nem tudták bevetni, ez szintén súlyos problémákat okozott.

— Szarvas környékén a nagy ártér és a sok pangó víz miatt rengeteg a szúnyog és a kullancs. Ezek zavarják a vad nyugalmát és nagy elhullást okoznak. A szúnyogok nem csak a fiatal, hanem a felnőtt vadállományt is kínozzák — mondta Németh Tibor, a szarvasi Táncsics Vadásztársaság fővadásza. Hozzátette, a fácánköltés náluk sem volt kedvező, s a hideg miatt valószínűleg kevesebb őz is született. A nyúlállomány azonban nem sínylette meg a hűvös, csapadékos időjárást.

Forrás: Beol