bejárnak a rókák a kertekbeSzékesfehérvár - Sóstón elszaporodtak a rókák, már fényes nappal is bejárnak a környező házak tyúkudvaraiba. A vadászok élvefogó csapdát állítottak fel: nem éppen szabályosan.
Egyre több Sóstó környéki ház tulajdonosa jelezte, hogy udvarába bemerészkedtek a rókák. Tyúkokat visznek el, akár fényes nappal is. Az ott élők Sóstó felügyelőjének Márton Editnek a segítségét kérték, aki úgy tűnik, hiába futotta köreit:
- A város belterületét két vadásztársaság felügyeli - mondta. - A problémát az jelenti, hogy felügyeleti jogkörük mellett belterületen nem vadászhatnak, de az élve fogó csapdák felállítása is tilos számukra. Úgy tűnik, az önkormányzatnak sincs lehetősége a vadállatok befogására, a gyepmester ugyanis kizárólag kóbor háziállatot foghat be, a vadállaté nem az ő dolga.

Sóstó a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság felügyelete alá tartozik. Elnöke, Sénig István is azt mondta, az intézkedés nem rájuk tartozik, mivel a lakott terület, és a védettség alá tartozó Sóstó nem számít vadászterületnek. Látva azonban a patthelyzetet, a környék lakóinak segítségére sietett. Élvefogó csapdát tetetett ki az egyik Kolozsvári utcai ház kertjébe. Segítőkészségéről azonban azt mondta: lehet, hogy törvényt sért vele.
- Az egész országban komoly gondot jelent, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a rókák - mondta. - Most, az ellést követően számuk még jobban megnő, a süldő rókáknak több táplálék kell. Természetes élőhelyükön nem találnak elég egeret, pockot, így nem csoda, hogy bejönnek a lakóterületekre is. Elszaporodásuk oka, hogy húsz évvel ezelőtt elkezdték vakcinázni a rókákat természetes betegségük, a veszettség ellen, ami addig megtizedelte az állományt, kordában tartotta szaporodásukat. Jelenleg csak vadászattal lehet gyéríteni.
A védetté nyilvánítást megelőzően is sok volt itt a nádasban a róka. Régen nem túl humánus módon a vadászok ködgyertyákat tettek ellés után a kotorékokba, majd lezárták azt, vagy méreggel befecskendezett tojásokat szórtak szét a területen. Jelenleg mindez tilos, egyedül puskával és kizárólag vadászterületen lehet kilőni a ravaszdit. A sóstói területen azonban védettként túlszaporodnak a rókák. A vadásztársaság emberei nem tehetnének ki csapdákat sem, mert a vad az állam tulajdona. Nincs törvény arra, mi lehet itt a megoldás - mondta Sénig István. Információnk szerint a megyei vadászati felügyelőség írásban kér állásfoglalást az illetékes minisztériumtól a kialakult helyzet értelmezésére. A vadászok, ha sikerül csapdába csalogatni a rókát, kiviszik vadászterületükre. Sénig István elmondta még: a rókánál is nagyobb veszélyt jelent, hogy már megyénkben is megjelent az aranysakál, más néven nádi farkas, ami falkában támad a nagyvadra, és az őzállományt megtizedelheti.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap