tigris támadott meg egy favágótTigris harapott meg egy favágót az orosz Távol-Keleten. A tigrisek védelmével foglalkozó helyi központ szerint a támadás kedden történt. Egy fiatal nőstény egy kutyát kergetett, amely ijedten menekült, s végül egy favágó lábánál keresett menedéket. A tapasztalatlan ifjú tigrisnek nem sikerült idejében fékeznie, és nekirohant az embernek. Nyilván maga is nagyon megijedt, gyorsan megharapta a favágó kezét és elinalt.
A központ munkatársai kivonultak a helyszínre, s jó hat kilométeren át követték a ragadozó nyomát, menet közben a levegőbe lövöldözve. Az állatvédők szerint a tajga mélyére menekült, s egy ideig most elkerüli majd az embereket. A sérült favágót a legközelebbi faluban ellátták, sérülése nem túl mély, hamar begyógyul majd.
Az amurinak vagy usszurinak is nevezett szibériai tigrist a kipusztulás fenyegeti. A rokonainál világosabb színezetű fajta télire vastag zsírréteget és dús bundát növeszt, hogy a zord időjárást átvészelje. A hímek nyakát jellegzetes sörény övezi.
Oroszország távol-keleti részén, az Usszuri és Amur folyóvidékének erdőségeiben, a kínai-koreai határ közelében van az egyetlen máig megmaradt természetes élőhelye. Itt évente négy-öt hónapon át hó borítja a vidéket, a hőmérséklet télen rendszerint mínusz 20 Celsius-fok alatt van, sőt olykor jóval hidegebb.
A tigris patás emlősökkel táplálkozik, és szívesen fogyaszt vaddisznókat, amelyek azonban szintén kipusztulóban vannak errefelé az erdőirtás miatt. Így kénytelen más táplálék után nézni, gazdaságokból elragadni lábasjószágot, vagy kutyákat. Még Vlagyivosztok külvárosaiban is megfigyelték. Többnyire elkerüli az embert, inkább csak olyankor támad rá, ha úgy érzi, kicsinyeit meg kell megvédenie.

Forrás: MTI