vadászok fogadalomtételeA vadászok ünnepeltek szombaton Szanyban. A település volt a házigazdája ugyanis a megyei vadásznapnak.
A program reggel Hubertus-misével kezdődött a templomban. Esküt tettek a vadásznapon az új vadászok és kitüntették az arra érdemes kollégákat is. Az időjárás némileg átírta a rendezvény forgatókönyvét. A hagyományokhoz híven ugyanis eredetileg a község határában lévő Szent Anna-kápolnánál tervezték a szentmisét. Tóth Imre szanyi plébános – aki maga is vadászik – szentbeszédében úgy fogalmazott: vadászat közben Isten közelségét is érezni lehet a természetben.

– Az igaz vadász számára a természet szeretete és maga a vadászat is bizonyíték Isten létezésére. Amikor ugyanis ámulva látjuk mindazt a világot, amit Isten ránk bízott és nekünk ajándékozott, a Teremtő felé fordulunk – hangoztatta Imre atya. – Sokak számára a Hubertus-mise furcsának tűnik. Megjegyzik, hogy miért beszélünk a természet szeretetéről, hiszen a vadász gyilkol, fegyvere van, terítékre hozza a vadat. A vadászatban azonban soha nem a vad elejtése a lényeg, hanem az, amíg odáig eljutunk. A terítékre hozatal csak néhány pillanat, de addig el kell jutni. Felkészülünk testileg és lelkileg. A vadász nem ki akarja zsákmányolni a természetet, hanem szolgálja. Nyitott szívvel és lélekkel figyel, és közben olyan csodákat lát, amikről mások csak álmodnak. Ezek az élmények közelebb visznek Istenhez.A vadásznapot dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezetének elnöke nyitotta meg. Kitüntetéseket, díjakat is átadtak szombaton. A megyei kamara Sólyom-díját kapta meg a vadgazdálkodásban végzett munkájáért Gyenge Álmos, Mikola Géza és Edl Tibor. Az Országos Magyar Vadászkamara aranyérmét prof. dr. Náhlik András és dr. Tóth József érdemelték ki.

Szombaton ünnepélyesen tettek fogadalmat a megye új vadászai. Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora avatta ünnepélyesen is vadásszá az újoncokat, ˝a magyar vadászok nevében Szent Hubertusnak ajánlva fogadalomtételüket˝. A professzor kiemelte: a vadászeskünek élethosszig tartó üzenete van.

A vadásznap további részében természetfotó- és trófeakiállítást nyitottak meg, illetve szakmai bemutatókat tartottak.

Forrás: Kisalföld