medvék garázdálkodnakÉhesen kószáló medvék okoznak időről-időre felfordulást az észak-amerikai Sziklás-hegység területén, ahol az állatok már a téli álomra készülődnének, ám természetes élelemforrásaik megcsappanása miatt most kénytelenek mindenfelé szétnézni táplálék reményében. Az Egyesült Államok nyugati régiójában elterülő Idaho, Montana és Wyoming államok vadvédelmi hatóságai rekordszámú "problémás" medvéről számoltak be az idei évben. Állami és szövetségi biológusok szerint számtalan bejelentés érkezett olyan elkóborolt grizzlykről és feketemedvékről, amelyek a szemeteskukáktól kezdve a garázsokon át mindent feldúlnak a táplálékért, legyen szó golfpályákról, vagy a városok központjairól.

A szakértők szerint a medvéknek komoly kihívásokkal kellett szembe nézniük idénd. Az enyhe tél miatt, mikor tavasszal felébredtek, sokkal kevesebb olyan állatot (például jávorszarvast) tudtak zsákmányolni, amelyeket legyengített, vagy elpusztított a fagy. A késő tavaszi havazás pedig, amely betakarta a magaslatokat, hamar az alacsonyabb területekre űzte a medvéket és megrongálta, vagy teljesen elpusztította kedvenc gyümölcstermő bokraikat, a feketeáfonyát és a galagonyát.

A medvék és az emberek közötti nézeteltéréseknek szinte mindig a táplálék áll a középpontjukban, és mikor a hegyekben ínséges időszak köszönt be, akkor a nagytestű állatok egyre közelebb húzódnak a völgyekhez, ahol az emberek és az állataik élnek. A Montana északnyugati részén lévő Manley városának vadvédelmi hatósága összesen 18 - a szokásosnál jóval több - grizzlymedvét követ nyomon, amelyek tavasz óta estek csapdába és amelyek legtöbbjét áttelepítették, hogy a leölésük nélkül oldják meg a feszült helyzetet.

A szomszédos Wyoming államban 52 grizzlyt "állítottak elő" az emberekkel és az állatállományokkal való összetűzés miatt - közölte Mark Bruscino, a wyomingi vad- és halvédelmi minisztérium medveprogramjának vezetője. "A medvék egyre merészebbek, ha a táplálékszerzésről van szó" - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy idén már kétszer annyi medvét kaptak el, mint egy átlagos évben.

A szürkemedvének is nevezett grizzlyk (Ursus arctos horribilis) a Yellowstone Nemzeti Parkban és környékén is a veszélyeztetett állatok közé tartoznak. A nagytestű ragadozók egyik kedvencének számító amerikai cirbolya (Pinus albicaulis) is alaposan megcsappant idén, pedig a fa termése a medvék étrendjének egyik alapvető összetevője. A grizzlyk és a feketemedvék is a mindenevő állatok közé tartoznak, vagyis a gyümölcstől kezdve a halon át a mogyoróig és a húsig, mindent megesznek, amit a természet eléjük varázsol. A korgó gyomrú ragadozók táplálék keresése azonban idén júliusban tragikus fordulatot vett, mikor egy grizzly megölt egy kirándulót és megsebesített két másik embert egy montanai kempingben. Nem sokkal korábban egy wyomingi túrázót ért halálos támadás. A feketemedvék ugyan szelídebbek, de váratlan látogatásaik így is sok bosszúságot okoznak az embereknek. Montanában nemrég egy nő cukkínivel kergetett el egy eltévedt jószágot, Idaho lakói pedig madáretetőket feldúló medvékről számoltak be.

Forrás: MTI