Ifj. Götz István borászIfj. Götz István nem csak borász, hanem a Hercegkúti Német Kisebbségi Önkormányzat képviselője. Szóval közéleti személyiség. Ráadásul a Tokaj Vinum Hungaricum Egyesület tagja is. Okleveles borbíráló, kertészmérnök és szenvedélyes vadász.

István már a budafoki Soós István Borászati Szakközépiskola által szervezett házi borversenyeken is szépen szerepelt a boraival. Közben ausztriai és németországi borászatokba látogatott, hogy még több tapasztalatot szerezzen. Aztán a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán Tokaj-Hegyalja egyik leghíresebb területéről, a tarcali Szarvas-dűlő történetéről és szőlőtermesztésének rekonstrukciójáról írta a szakdolgozatát.

- Hercegkúton több évszázados hagyományai vannak a szőlészetnek és a borászatnak – meséli István. - A szőlő és a bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként meghatározó szerepet játszik az életemben. Itt tanultam meg a munka becsületét, a fegyelmet és a szorgalmat, itt kezdtem el foglalkozni a szőlő- és borkultúrával. Családunk már több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, ezért 2000-ben létrehoztuk a Götz Pincészetet. Jelenleg 17 hektár szőlőterülettel rendelkezünk Tokaj-Hegyalján. A hagyományos hegyaljai szőlőfajtákkal foglalkozunk. A szőlőt és az aszúszemeket a családi gazdaságunk dolgozza fel, amiből kiváló minőségű, kézműves borokat készítünk. Ezeket a Hercegkúton elhelyezkedő, a világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesoron érleljük.

István már gyermekkora óta aktívan részt vett a családi vállalkozásuk mindennapi feladataiban. Ma már meghatározó szerepe van a szőlőtermesztés és a borkészítés folyamatában.

A hercegkúti borász egy 2008-as tokaji Muscat Lunel-t ajánlott fel azoknak, akik szavaznak 2010 Fiatal Magyar Borászára és eljönnek a díjátadó buliba, ahol kisorsoljuk a borokat.

- Ez a 2008-as tokaji Muscat Lunel késői szüretelésű édes fehérbor. A Sárgamuskotályt általában szeptember közepén szokták szüretelni, mi viszont október második felében szedtük. Kiváló minőségre törekedtünk, ezért 24-es mustfokkal szüreteltük. Hogy megőrizzük a bor üdeségét és frissességét, nem fahordóban érleltük. A Muscat Lunel borokat az 1800-as években íródott könyvekben a „kedves” jelzővel illették. A Sárgamuskotállyal a még nem borfogyasztó embereket is rá lehet terelni a kulturált borfogyasztás útjára. Reduktív eljárással készített páratlan zamatokkal rendelkező bor ez. A Gödön megrendezett Vadász Borászok borversenyén fehérbor kategóriában első helyezést ért el.

Forrás: Zipp