vörös vércseFogságban kelt, repatriált vörös vércse albániai telelőhelyéről kaptak hírt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Kőszegen működő Madárvédelmi Mintatelepén 2010. augusztus 14-én gyűrűzték meg azt a vörös vércsét, amelynek 2011. január közepén Észak-Albániában, a Shkodra-tó térségében egy vadász oltotta ki az életét. A madár jelölőgyűrűjének számát és fényképét egy albán természetvédő juttatta el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűző Központjába. A fiatal vércse a Madárvédelmi Mintatelepen élő, tartósan sérült, ezért a szabad életre alkalmatlan vércsepár zárt térben felnevelt fiókája. A gyűrűzése és a lelövése közt eltelt közel 5 hónap és az általa megtett, mintegy 630 km bizonyítja, hogy a sérült ragadozómadarak zárttéri költéséből származó fiókák a megfelelő repatriációt követően alkalmasak a szabad életre és hozzájárulhatnak a vadon élő madárállományok fennmaradásához.

A vörös vércse (Falco tinnunculus) Európa és Magyarország egyik leggyakoribb ragadozómadara. A nálunk fészkelő madarak közül a fiatalok vonulók, széles frontvonalban repülve érik el telelőhelyüket, a Földközi-tenger medencéjét. A hazánkban 1951. óta gyűrűzött 6716 vörös vércse közül csupán 17 példány került meg külföldön, Albániában azonban eddig egy sem. A kőszegi Madárvédelmi Mintatelepen 1994. óta folyó ragadozómadár mentő munka során már 61 pld, sérült szülők által felnevelt vörös vércse fiókát repatriáltak sikeresen a természetvédelmi szakemberek.

Forrás: ForestPress