igaly diánaNégy lehetősége van a londoni kvóta megszerzésére Athén olimpiai bajnokának

Két év félévnyi szünetet követően ismét versenyez Igaly Diána, aki a 2004-es, athéni olimpián nyert skeetlövésben aranyérmet. A magyar sportlövészet reprezentánsa - aki eddig három olimpián vehetett részt - pénteken utazik Pekingbe. Szívesen fogadta a MOB honlapjának érdeklődését.

- Amikor 2008-ban hátrébb lépett, sokan már biztosra vették végleges visszavonulását.

Legbelül egyetlen pillanatra sem adtam fel a visszatérés lehetőségét - hangsúlyozta Diána.
- Más kérdés, hogy az athéni játékok után nyolc hónappal egyszer csak kiderült: a negyven éve működő budaörsi lőtér egyszerre csak zavaró tényező lett a település életében. Ez a folyamatos herce-hurca olyannyira elvette a kedvemet, hogy két évig sokkal ritkábban vettem kezembe a fegyveremet.

- Mégis, mi adta meg a visszatéréshez szükséges lökést?

A Magyar Olimpiai Bizottságtól folyamatos bíztatásban részesültem. Buzdítottak, s többféle módon is érzékeltették, hogy számítanak rám. Az ő hathatós támogatásuk valamint egy ügyvéd közbenjárása jelentősen megváltoztatták a lőtéri viszonyokat. Ezt követően döntöttem a reaktiválásom mellett.

- Két és fél év versenyszünetet követően milyen reményekkel vág ismét neki?

Ez a viadal részemről egy igazi vakugrás lesz a sötétségbe, hiszen a riválisok már egyik Világ Kupa után a másikon teszik próbára magukat. Úgy gondolom, nekem nincs veszítenivalóm, ezért is remélem, hogy a régi versenyrutinom segítségemre lesz.

- Hány helyszínen próbálkozhat még a londoni kvóta megszerzésével?

Ez év júliusában Mariborban újabb VK következik, majd augusztusban Belgrád Eb-t rendezhet, szeptemberben pedig a világbajnoki küzdelmekre is ugyanott kerül sor.

- Milyen szakmai hátországgal rendelkezik?

Továbbra is édesanyám, Igaly Józsefné az edzőm. Mellette ugyancsak élvezi a bizalmamat a korábbi dupla-traplövő Európa-bajnok, Gombos Károly is, aki a legkülönfélébb dolgaim elintézését is vállalta azért, hogy maximálisan a sportszakmai célok elérésére tudjak koncentrálni.

- Korábban a budaörsi lőtér helyett igen gyakran máshol kényszerült gyakorolni.

A helyszínek nem változtak: Sarlóspuszta, Balatonfűzfő és Dabas jöhetnek még számításba. Bár Budaörsön alapvetően javultak a lehetőségeim, a fenti helyszíneken - sportszakmai szempontokat követve - továbbra is tartok edzéseket.

Forrás: MOB