lázár attilaAz idei vadászati szezonban 15,32 kilogramm trófeasúlyú gímszarvas bikát ejtettek el a zalai erdőkben, és további hat kilőtt példány trófeasúlya is meghaladta a kapitálisnak számító 12 kilogrammot - közölte a szeptember elsején megkezdődött vadászati szezon eredményéről Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal osztályvezetője.

A szezon első két hónapjában az engedélyezett 1500 gímszarvasbikából 893 példányt ejtettek el a vadászatra jogosultak. A trófeabírálat adatai szerint az elmúlt évekhez képest az idén mintegy 10 százalékkal több volt az aranyérmes trófeák aránya; a két őszi hónapban elbírált trófeák közel fele lett érmes, ezek közül 62 szerzett aranyérmet.   
Több évtizedes tapasztalat, hogy az érmes bikákat a szezon elején lövik ki a vadászok - ismertette Lázár Attila. A szakember szerint a viszonylag nagyobb átlagsúly részben a természeti feltételeknek, részben pedig a vadtakarmányozásnak köszönhető. Az elmúlt években nem volt igazán kemény tél, így ezt az időszakot jó feltételek között vészelték át a szarvasok.

Az osztályvezető utalt arra is, hogy vadászati hatóság egyik kitűzött célja, hogy az erdő, a mezőgazdasági szektor védelme érdekében mérsékeljék a vadkárokat. A mezőgazdasági vadkárra fordított kiadások összege az elmúlt vadászati évben meghaladta a 340 millió forintot, ami a korábbi évekhez képest mintegy 100 millió forinttal több kiadást jelentett.   
A vadkár panaszok miatt a nagy erdőterülettel rendelkező Zalában a kilövési tervszámokat is úgy alakították ki, hogy elviselhető mértékre szorítsák a nagyvadállományt.
A vadászati szezon novembertől januárig a társas apró- és nagyvadászatokról szól. A 2011-2012-es évben Zalában a vadászatra jogosultak mintegy 11 ezer vaddisznót, 6 ezer gímszarvast és 6 ezer őzet ejthetnek el. A kisebb létszámú dámszarvasból 200, a muflonból pedig 50 kerülhet puskavégre, az apróvadak közül pedig 140 mezei nyúl és 2.500 fácán elejtését tervezik a zalai vadászterületeken.

Forrás: MTI