természetkárosítási ügyben nyomoz a rendőrségKitömött oroszlánt, jegesmedvét, krokodilt és más vadon élő, veszélyeztetett fajú állat preparátumát, illetve kikészített bőrét találták meg egy csömödéri farmon.
Az ügyben a Lenti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.
A történtekről csütörtökön kora délelőtt kaptunk információt az érintett településről. Hírforrásunk annyit közölt, hogy szerdán este több rendőrautó jelent meg a csömödéri Southfork Ranch-on, amelynek tulajdonosa egy külföldi állampolgár. Az osztrák  férfi érdekeltségi körébe tartozik többek között a csömödéri víztározó, amely kapcsán éveken át húzódó vita zajlott közte, illetve az ott 2015-ig horgászati jogot birtokló, lenti székhelyű egyesület között. A tavat üzemeltető Ewing Kft.-t néhány hete ítélte első fokon mintegy 42 millió forint bírság megfizetésére a bíróság természetben keletkezett károk okozása miatt. És a lenti rendőrkapitányság ezúttal is természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást, ismeretlen személy ellen.
A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai 2011. december 7-én egy csömödéri farmon bűncselekmény gyanúja miatt több vadon élő, veszélyeztetett fajú állat preparátumát, illetve kikészített bőrét foglalták le.  Az ügyben a Lenti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A rendőrség az eljárást szakértő bevonásával folytatja le - közölte a Salamon Róbert a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Információink szerint a lefoglalt preparátumok között fekete-, szürke- és jegesmedve, csörgőkígyó, oroszlán és krokodil, vagy kajmán is szerepelt. Az említett fajok védelmét és nemzetközi kereskedelmét az 1973-ban 26 ország által kezdeményezett úgynevezett washingtoni egyezmény szabályozza, melyhez hazánk 1985-ben csatlakozott. Információink szerint a helyszínen jelen voltak a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársait is, ezért a szervezetet is megkerestük, ám tájékoztatást csak később kapunk.
Csömödérben azt mondják: a Southfork Ranch zárva volt a helyiek előtt, a tulajdonos csak kivételes esetben engedett be oda idegent. A farmon jelenleg is több egzotikus állat található, egy részük szabad szemmel is látható az Iklódbördőce és Csömödér közti útról, illetve az említett víztározó Iklódbördőce felőli oldalán található horgászhelyekről. Mintegy két és fél éve  egy veszélyes állatok tartásáról szóló írás kapcsán  Nyíri István, a tulajdonos magyarországi képviselője arról tájékoztatott bennünket, hogy a farmon többek között amerikai préribölény, gepárd, szervál, vízibivaly, illetve watussi is van .2009-be a farmról három  amerikai préri bölény kóborolt el.

Forrás: Zalai Hírlap