vadászatZártkerti vadásznapot tartottak Kerekiben. Somogy életében meghatározó ez a fajta vadászat, ugyanis a vaddisznó teríték 80-90%-át ezeken a napokon lövik ki. A Németországból jött vendégek 150 vadat terítettek le.

A vadászok munkáját több mint 50 ember segítette. A vadgazdálkodási szakemberek azt mondják, ez a legkedvezőbb időszak a vaddisznók elejtésére.

Kerekibe gyakran érkeznek vendégek Amerikából, Ausztriából és Németországból. Most azonban csak a németek jöttek, hogy ismét részt vegyenek a zártkerti vaddisznó hajszán.

"Körülbelül 20 éve járok Magyarországra vadászni a barátaimmal és partnereimmel. Minden évben eredményesen vadászunk itt, ezért szívesen jövünk Önökhöz" - mondta Ulrich Bettermann.

A sikeres vadászatban elkelt a segítség is. A vadhajtók és kutyáik nélkül nehezebb dolguk lett volna a vadászoknak.

November és január között 60-70 hasonló vadásznapot tartanak Somogyban. A téli időszakban a vadászok 2800-3000 vadat lőnek ki. Ez jónak mondható. "Ebben az időszakban az éves vaddisznó hasznosítási tervszámoknak a 80-90 %-a ebben az időszakban teljesül" - tájékoztatott a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, Varga Gyula.

A vendégek 150 vadat lőttek, ebből 50 kan disznó. Ugyanezen a somogyi vadászterületen ejtették el, tavaly januárban az ország legnagyobb agyarú és súlyú vadkanját is. A hatalmas állatot, egy Belga vadász terítette le. A 27 centiméteres agyar trófea a nemzetközi bírálaton arany minősítést szerzett. Ezt a rekordot azonban idén még nem sikerült megdönteni.

Nézze meg az erről készült videónkat:



Forrás: KaposPont