fatolvajokKiszuperált katonai járművekkel mennek fát lopni a zempléni erdőkben garázdálkodó tolvajok.
Az erdészek terepjáróit, amelyek amúgy is gyengébbek, csapdákkal teszik tönkre.
Mintha ha egy hadjárat soron következő csatáját vívnák a zempléni erdőkben. A harcvonal egyik oldalán fa tolvajok állnak, míg a másikon az őket üldöző erdészek és rendőrök.
 Zemplénben nem a napi fűtőanyagot szedegető, letört ágakat összegyűjtő emberek jelentik a legnagyobb gondot az erdőtulajdonosaknak, valamint az állami erdészetnek, hanem a fával üzletelő, szervezett csoportok. Sándor Zsolt, az Északerdő Zrt. sárospataki igazgatóságának vezetője azt mondta, a tolvajok kiszuperált UAZ terepjárókkal, illetve különböző forgalomból kivont katonai járművekkel mennek ki az erdőbe, ahol percek alatt kidöntenek egy fát, feldarabolják és már viszik is. „Ez eléggé kiépült hálózat. A gyerekek otthon arra figyelnek telefonnal, hogy mikor megy erdész vagy rendőr a faluba, és akkor riasztják őket. Tehát, nagyon nehéz a tettenérés” – mondta az erdészeti vezető, aki hozzátette, szerencse kell a tolvajok lefüleléséhez.

Sándor Zsolt hozzátette, szerencse vagy lakossági bejelentés kell a tolvajok lefüleléséhez. Ha ez sikerül, mint ahogy az elmúlt két hétben is előfordult, az erdészeknek akkor sincs könnyű dolguk. A tolvajok fiatalemberek, akik „úgy elszaladnak, hogy üldözőik csak bottal üthetik a nyomukat”. Ha bűnözők épp járművel vannak, amikor összefutnak az erdőre felügyelő személyekkel, „egyből megfordulnak, padlógázzal menekülnek, közben dobálják le a fát”.

Decemberben is volt hasonló eset, de akkor a tolvajok járművek elakadt. Így sem sikerült azonban elfogni őket, mert elszaladtak. A hatóság emberei szinte sosem tudnak elkapni elkövetőt, „mert nincs olyan tolvaj, aki helyben maradna és igazolná magát” – mondta Sándor Zsolt. Az erdész hozzátette, a fatolvajok ráadásul ellentámadásba lendültek: hegesztett ácskapcsokat helyeznek ki, hogy tönkretegyék a vagyonkezelők autóinak gumiját. Minden szemtelenségen túlmegy, hogy az erdészek mozgását csapdákkal akadályozzák – tette hozzá az az Északerdő Zrt. sárospataki igazgatóságának vezetője.

A nyomozó szerint ugyan nem könnyű elfogni a fatolvajokat, de az ügyben érdekelt szervezetek összefogásának köszönhetően sikerült eredményeket elérniük. Krucsai Gábor, a városi rendőrkapitányság munkatársa elmondta, a legdurvább esetek, amikor a bűnözők házilag átalakított parancsnoki UAZ terepjárókkal mennek ki olyan területekre, ahová még az erdészek sem tudnak eljutni, legfeljebb csak gyalog. Ezeken a területeken szokott akciókat szervezni a természetvédelmi őrség és a rendőrség az erdészettel karöltve. Ilyen akciók során értek már el sikereket, három esetben foglaltak le falopásra használt járműveket, amelyeket megpróbálnak beazonosítani. A négykerekűek gazdáit azonban nehéz megtalálni, mert a járműveken még alváz- vagy motorszám sincs. „Elszaladnak ezek az elkövető személyek és vagy sikerül beazonosítani őket, vagy sajnos nem” – mondta a sárospataki rendőrkapitányság nyomozója a Hajnal-tájban.

Forrás: MR1 Hajnaltáj