orvvadász lőtte le a vadásztSenki nem hallott még olyan jellegű támadásról, mint amilyet pénteken követett el egy férfi a Baranya megyei Magyarlukafa közelében.
A feltehetően tetten ért orvvadász támadó egy vadászra és civil társára támadt rá. Az áldozatok egyikének sikerült elmenekülnie, de a másik meghalt. Halála előtt azonban még azonosította a támadót. A helyi vadászok kegyetlen, afrikai jellegű támadásról beszélnek, ami idehaza példátlan.
A magyarlukafaiaknak a mentőhelikopter tűnt fel. Alacsonyan szállt az aprócska zselici falu takaros házai felett péntek délelőtt, és a falu határában landolt, a szőlőhegyen. Aztán egy rendőrautót is lehetett hallani, ahogy "vinnyogtatott egyet", hasonló volt egy autóriasztóhoz - mesélte az [origo]-nak Kaiser István nyugdíjas kombájnos a magyarlukafai Fő utcán, kétháznyira az egykori falusi iskola ma galériaként szolgáló épületétől.

Azt hittük, valamilyen baleset lehetett ott a Kadarkúti úton - mondta egy asszony az utca völgy felőli oldalán. Mások először favágóbalesetre gondoltak, de aztán, mire a helikopter elrepült, már jöttek a telefonok, hogy lövöldözés volt "a szőlő végébe".
Hogy pontosan mi történt, azt egyelőre homály fedi. A rendőrség szűkszavú közleményt adott ki pénteken, amely szerint délelőtt vadászat közben két vadászt lövés ért, egyikük meghalt, a másik súlyosan megsérült, és elfogtak egy gyanúsítottat, a büntetett előéletű P. Máriót, akit vasárnap előzetes letartóztatásba is helyeztek, mivel a bíróság szerint félő, hogy e nélkül megszökne.
"Az adatok kiértékelése folyik, amint lehet, tájékoztatjuk a közvéleményt az esetről - közölte az [origo] érdeklődésére Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombat este. Más részletet nem volt hajlandó elárulni. Az MTI korábban arról adott hírt, hogy a vadászok a vadetetőt mentek feltölteni, amikor egy elejtett szarvas tetemére bukkantak, majd nyomára akadtak az orvvadásznak is, akit kérdőre akartak vonni, ezért üldözőbe vették. Az orvvadász a menekülés során - feltehetően egy kis kaliberű fegyverből - tüzet nyitott rájuk. Az egyik vadász a helyszínen belehalt mellkasi és nyaki sérüléseibe, társát mentőhelikopterrel szállították kórházba.

"El akarta hallgattatni a tanúkat"
"Nem vadászbaleset volt" - igyekezett tisztázni a korábbi, erre utaló híradásokat az [origo]-nak Bata Péter, a Somogyhárságyi Nimród Vadásztársaság mestervadásza szombat délután. Ez az a vadásztársaság, amelynek vadászterületén történt az eset, a Magyarlukafáról a közeli Vásárosbécre vezető út melletti kukoricaföldön. A learatott, de még be nem szántott tábla kukoricacsonkjai között még a szombat déli langyos tavaszi napsütésben is látható volt egy vérfolt - feltehetően az egyik áldozaté -, a rendőri helyszínelésről pedig a letaposott csonkok, és az itt-ott eldobált helyszínelő-matricák - egy nyíl és egy egyes szám - tanúskodtak az úttól 40-50 méternyire.
Bata Péter telefonon azt mondta, ő rablógyilkosságnak tekinti az ügyet. "Tilalmi időben lelőtt két szarvast, és el akarta hallgattatni a tanúkat kérdezés nélkül." Hivatásos vadász munkatársa, akit pénteken meglőttek, még az intenzív osztályon fekszik, de az orvosok szerint fel fog épülni, és már vallomást is tett a rendőröknek - mondta. A mestervadász többet nem akart elmondani az esetről.

"Rapsickodás mindig is volt és lesz"
A magyarlukafaiak viszont nem tudnak sokat az ügyről, Kékes Tóbiás helyi polgármester is csak annyit mondott, hogy orvvadászat állhat az ügy hátterében, de sem az áldozatok, sem a feltételezett elkövető nem helybéli lakos. "Rapsickodás mindig is volt és lesz - mondta az [origo]-nak portája verandáján -, de aki terepjáróval rapsickodik, az nem a megélhetésért teszi". Ezzel arra utalt, hogy a környékbeli falvak rossz anyagi helyzetben lévő lakosai körében előfordul, hogy kitesznek egy-egy hurkot az erdőben (a szomszédos Vásárosbéc kocsmájában az az egyik férfi nyíltan állította magáról, hogy ő is szokott így vadhoz jutni), de van, aki nem csak saját fogyasztásra oroz vadat, hanem üzletszerűen végzi ezt a tevékenységet. A támadó állítólag az utóbbi kategóriába tartozott.
"Nem fertőzöttebb rapsickodás tekintetében a környék az ország más tájaitól" - monda az [origo]-nak két helyi vadász, akik nem szerették volna névvel vállalni a nyilatkozatot. Szerintük a kis tételben, közvetlenül saját használatra vadat orozók ügyét általában elnézően kezelik, de vannak, akik nagyobb téttel játszanak, és ők okozzák a komoly károkat is.

Jól felszerelve
"Egy-egy trófea akár ötmillió forintot is érhet" - intenek a társalgójuk falát a magas plafonig szép számmal díszítő agancsok, kitömött állatfejek felé. A vadhús ára ezer forint felett van kilogrammonként, egy-egy 100 kilogrammos szarvas elejtése százezres károkozás, amit csak tovább növel, ha szarvasbikát ejtenek el. Jóformán minimális költséggel óriási értéket termelnek maguknak az ilyen jól felszerelt - terepjáróval, fegyverrel, fegyverlámpával, esetleg éjjellátóval rendelkező - orvvadászok - magyarázzák.
Jellemző módszerük a reflektoros orvvadászat, amikor a rapsic az úton autózik lassú tempóban, miközben az út menti területet - mezőket, szántókat - fürkészi reflektorral, és ha vadat észlel, lelövi. Nem szedi azonban azonnal össze, mert így nagy a lebukás esélye, pláne hogy nála van a fegyver. Ilyenkor vagy jön egy társa másik autóval, vagy ő maga jön vissza, miután otthon lepakolta a fegyvert. Ekkor, ha a vad felszedése közben esetleg rajtakapják, védekezhet azzal, hogy csak találta az állatot, és szabálysértéssel megússza a dolgot - mondták. (A rapsicok módszereiről bővebben ebben a régebbi cikkünkben olvashat.)
Megjegyezték ugyanakkor, hogy még akár hivatalos fegyverviselési engedélye is lehet egy rapsicnak, amelyet újabban még könnyebben szerezhet meg, olyankor még nehezebb rábizonyítani a bűncselekményt. (Az [origo] egy harmadik, szintén névtelenül nyilatkozó vadásztól úgy tudja, hogy a gyanúsított férfinak volt ilyenje.)

Halála előtt azonosította támadóját
A két vadász szerint ehhez hasonló állhat a péntek délelőtti gyilkosság hátterében is. Az [origo] meg nem erősített információi szerint a két áldozat kukoricát vitt a szóróba (a vadetetőbe), amikor találkoztak támadójukkal. Az áldozatok közül azonban csak az egyik volt vadász - egy huszonéves, jóformán pályakezdő férfi -, társa, egy, a környékbeli vadászkörökben jól ismert, negyvenegy éves természetbarát - csak elkísérte.
A két férfit kisebb kaliberű maroklőfegyverrel lőtte meg a támadó, de egyiküket sem ölte meg azonnal a lövedék. A fiatal vadász távolabbra tudott szaladni, míg társa a feltételezések szerint összeesett ugyan, de még volt ereje telefonálni. A legjobb barátját hívta fel. Az [origo] telefonon elérte az egyik közeli településen élő férfit, aki csak annyit mondott - neve elhallgatását kérve -, hogy barátja imádta a természetet, rendszeresen segített a vadászoknak, "a légynek sem ártott", és amikor pénteken telefonált, még azonosítani tudták a támadót, de aztán a vonal elnémult. "Tettenérés volt, nem csak gyanú" - jegyezte meg az érezhetően megrendült férfi.
A telefon a környékbeli vadászok körében terjedő szóbeszéd szerint akkor némult el, amikor a támadó késsel elvágta a beszélő nyakát. Az [origo] úgy tudja, a jelenleg kórházban kezelt fiatal vadász pedig arról beszélt, miután magához tért, hogy a támadó eredetileg maga intette a közelbe őket, és amikor odaértek, szó nélkül rájuk lőtt, majd amikor ő meglőve elfutott előle, még megpróbálta megkeresni.

Mindenki tudta róla
A gyanúsítottról, P. Márióról - akinek előzetes letartóztatását vasárnap rendelte el a Pécsi Városi Bíróság - semmit nem árult el a rendőrség. Az [origo] információi szerint férfit a helyszíntől pár perces autóútra lévő Szulimán nevű falu határában fogták el pénteken kommandósok. Ott várta be őket, miután jelezte, hogy feladja magát. A férfi a szomszédos Mozsgón élt. "Nem nagyon járt társaságba" - mondta róla szűkszavúan az egyik kocsma lépcsőjén üldögélő idősebb férfi. Mások tájékozottabbak voltak.
"Ez a hatóság lelkiismerete. A látókörükben volt" - mondták a gyanúsítottról a falu közepén, egy kakasokkal telifestett kerítés közelében beszélgető társaság tagjai. Szerintük a férfiról, aki korábban egy másik településről telepedett át a faluba, "már 4-5 éve mindenki tudta", hogy gyakran tilosban jár - falopás, hallopás, rapsickodás gyanúját emlegették -, de soha nem sikerült tetten érni. Volt már ellene feljelentés is, de nem sikerült rábizonyítani az ügyet, ezért aztán a feljelentést tevő vadőrt vonták felelősségre hamis vád miatt - mesélték. A helyiek azt is tudni vélik, hogy a férfi lakásán tartott házkutatáskor "négy hűtőládányi vadhúst és vagy száz szál stifit (stifolder, a szalámi sváb elnevezése) találtak".

"Alapszabály, hogy nem mész oda"
Tettének okát azonban nem értik. "Ha így beszélget vele az ember, meg nem mondta volna, hogy lelő valakit" - mondták róla. A két vadász pedig azt találgatta, hogy ha a fentebb leírt módszerrel orvvadászkodott, akkor talán nem is lett volna komoly félnivalója attól, hogy rajtakapják (állítólag a vadak lelövéséhez használt vadászpuska a támadáskor már nem volt nála).
Mások az áldozatok óvatlanságán értetlenkedtek. "Alapszabály, hogy nem mész oda" - jegyezte meg a harmadik vadász. Ő a fiatal vadász tapasztalatlanságával magyarázta ezt. Azt azonban mindenki elismerte, hogy az áldozatok nem számíthattak ilyen támadásra. Hasonló esetről senki nem hallott még.
"Afrikai jellegű" - jellemezték a támadást a rapsicok módszereiről is beszélő vadászok, saját tapasztalataikra hivatkozva. Szerintük Kelet-Afrikában általános jelenség, hogy a vadorzók rálőnek a vadőrökre. A magyar vadászok szerint az afrikai vadőrök gyakran beszéltek nekik arról, hány munkatársukat ölték meg orvvadászok. Arról azonban hallgattak a helyi vadőrök, hogy ők hány vadorzóval végeztek - tették hozzá.

Forrás: Origo