orvvadász hurokFelbecsülhetetlen eszmei értékű és több száz millió forintos anyagi kárt okoznak a vadorzók és orvvadászok, a rapsicok, évente az országban.
Az orvvadászat elleni küzdelem egyik kézzel fogható bizonyítéka a közelmúlt egyik sikeres felderítése, melynek során rendőrkézre került az a két petneházi férfi, akik a Nyírkarász és Vidéke Földtulajdonosi Közösség Képviseletének, a Petneháza kisgyümölcsös elnevezésű területen több kirakott hurkokban elpusztult két őz. Mester Gábor hívatásos vadász, 2011. december 25–én hajnalban a már szokásos területszemle során egy kisteherautót észlelt, akik viselkedése gyanús lett. Követte őket, majd a lábnyomokat, vércseppeket is talált s a kiserdőnél több mint egy tucatnyi őzdrótot mellett. Az állatok egy ilyen helyzetben megpróbálnak menekülni s erre a drót megfeszül s majd több órás szenvedést követően az állat elpusztul.

Gyors, szakszerű intézkedés
Ezt látván azonnal hívta Kiss Lóránt törzszászlóst és Bacskai Zoltán zászlóst, a laskodi és a nyírkarászi körzeti megbízottakat, –a Nyírkarász Rendőrőrs munkatársai– tájékoztatta őket arról, hogy az ismeretlen furgon Petneháza felé kanyarodott. A több kirakott hurokban elpusztult két őz értéke mintegy 300.000 forint . A gyors és pontos tájékoztatás, a szakszerű s azonnali rendőri intézkedés eredményeként a két petneházi lakos ellen a nyomozás befejezést követően a kisvárdai Rendőrkapitányság az ügyet átküldte Kisvárda Városi Ügyészségnek. A tiltott vadászati eszközökkel különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A munka elismerése
Bacskai Zoltánt és Kiss Lórántot április 5–én délelőtt, a Kisvárda Rendőrkapitányságon elismerésben részesítette, az őrsparancsnok és a rendőrkapitány jelenlétében, Plavecz János megyei fővadász és Ragány Ferenc a Nyírkarász és Vidéke Földtulajdonosi Közösség Képviseletének közös képviselője.

Forrás: Szon