kutyaJövő év elejéig kaphat haladékot a bírság megfizetése alól a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE).
A kormánypárti képviselők most ezt az új, lapunk által már korábban és elsőként megszellőztetett változatot nyújtották be az Országgyűlésnek. A kutyát tenyésztőknek január elsejéig kell kiegyezniük abban, hogy a jövőben egy állami elismerésre alkalmas szervezetben működjenek.

A Magyar Hírlap által már korábban megírtaknak megfelelően kompromisszumos javaslat kerül az Országgyűlés elé az ebtenyésztők bírságolásával kapcsolatban. A kormánypárti képviselők által benyújtott új változat szerint jövő év elejéig kaphat felmentést a bírság alól a MEOE, így a tervezett július elseje helyett korábbi időpontra módosult a haladék. Megírtuk, a parlmentet már kétszer járták meg a bírságolásról szóló előterjesztések.

A Ház elé kerülő új javaslat az állat tenyésztési törvényt módosítaná, az. indítványt Budai Gyula, Simicskó István, Varga István, Balla György, Font Sándor és Sáringer-Kenyeres Tamás írta alá. Az indoklás szerint az elmúlt tizenöt évben súlyos belviszály alakult ki az ebtenyésztésben, amelyet ez idáig sem jogalkotási eszközökkel, sem szankciókkal nem sikerült orvosolni. A kormánypárti képviselők most lehetőséget adnának az ebtenyésztő szervezeteknek a „kiegyezés" megkötésére. Szerintük jövő év január elsejéig kell megegyezniük a kutyatenyésztőknek abban, hogy egy állami elismerésre alkalmas szervezetben működjenek a jövőben. Amennyiben a szóban forgó időpontig ez nem valósul meg, komoly bírságra számíthat a MEOE, a szankció további halasztására már nem lesz lehetőség.

A korábbi indítványokban szerepelt, hogy azért változtatnának a törvényen, mert az állattenyésztési jogszabály május közepe óta hatályos módosítása nem biztosított kellő felkészülési időt az ebtenyésztőknek az állami elismerés megszerzéséhez és más rendelkezések betartásához.

A tenyésztő szervezetek szerint a MEOE 13 éve nem került be a szabályosan törzskönyvező szervezetek közé, így egyértelműen az egyesületnek kedvez a bírság alóli felmentés. Az egyesület lapunknak egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozva kijelentette, „nem kizárt, hogy a MEOE állami elismerés nélkül folytassa az egyébként rendelettél is szabályozott tevékenységét".