agyonhajszolta az őzet a motorosTudják, mi az a WildBike? Erdőkben és érintetlen helyeken való motorozás. Igen, már trendi neve is van annak a sportnak, melyben sokan vadakat kergetnek és védett növényeket gyúrnak szét. Talán megálljt parancsolhat nekik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítélete, melyben egy őz megkínzóját és megsebesítőjét elítélte tettéért. A vád szerint az agyonhajszoltságtól összeesett őzet még fejbe is rugdosta a 21 éves motoros. Ha egy idős asszony két csokor hóvirágot árul az aluljáróban, még százezer forintos bírságot is kaphat, ha elcsípik. Az erdészek szerint a terepmotorosok ennek a mennyiségnek a százszorosát teszik tönkre, amikor beszabadulnak az erdőbe.

"A védett növények elpusztítása még hagyján. Láttam már olyan vadkant, amin annyiszor áthajtottak a motorosok az erdő sűrűjében, hogy a 400 kilós állat jó, ha 20 centi vastag volt" - mesélte a STOPnak Horváth László erdész, aki szerint szabályosan vadásznak a fülsüketítő zajjal érkező motorosok az erdei álatokra. A különbség csak az, hogy nem puskával, hanem kerékkel ejtik el a megrémült és kifáradt álatokat.

Nagy port kavart nemrégiben a borsodi kistelepülés, Méra határában történt őzkínzás is. Akkor információink szerint egy 21 éves fiatal addig üldözte motorjával a menekülő vadat, míg az össze nem esett. Ekkor a motoros leszállt járművéről, és a szinte gyermekhangon sikítozó őzet többször fejbe rúgta. Az esetet végignézte egy szemtanú, aki végül segített a férfi nyomára bukkanni.

A tanú éppen a közelben lévő ingatlanához igyekezett, amikor végignézte a brutális jelenetet. A rendőrségen tett vallomása szerint a helyszínről elhajtó motoros sorsára hagyta a haldokló állatot. A rángatózó őzet végül neki kellett késével megmenteni a további szenvedésektől. Az állat teteme később eltűnt, és mint kiderült, a gázoló ment érte vissza. Elkészíteni már nem volt ideje, hiszen felismerték méregdrága motorjáról, így felelnie kellett tetteiért.

"Sokszor szégyellem, hogy ember vagyok. Sok pusztítást láttam, úgy gondolom, csak paraziták vagyunk a Föld testén" - zárta beszélgetésünket az erdész, aki bevallotta, ő sem mer határozottan fellépni az úgynevezett WildBike-osokkal szemben, hiszen az erdőben senki sem hallaná kiáltozását, miközben három-négy bukósisakos férfi ellátja esetleg a baját.

Forrás: STOP
0
0
0
s2smodern
powered by social2s