vaddisznó dagonyaA SEFAG Zrt. folyamatosan gondoskodik a vadállomány vízellátásáról.
A tartós és rendkívüli kánikula nem csak az embert viseli meg, hanem az erdő, mező vadállományát is próbára teszi. Társaságunknál az erdész, vadász szakemberek a csapadékszegény tél után különös figyelmet fordítottak az erdei víznyerőhelyek (források, tavacskák, dagonyák) karbantartására.

A meteorológia hosszú távú prognózisait figyelembe véve a SEFAG már tavasszal elkezdte a természetes vízfolyások karbantartását, a medrek megtisztítását. Különösen fontossá tette ezen feladat elvégzését az a tény, hogy az őszi, téli lehalászások után tavaszra a halastavak vize nem tudott visszapótlódni, tehát előre látható volt, hogy a vad számára kevés lesz a víz.

Pedig kánikulában igen nagy szüksége van erre. Nem csak az ivóvízre, hanem a hűsítő fürdőzésre (dagonyázásra) is. Tudni kell, hogy – az emberrel ellentétben – a szőrmés és tollas jószágok teste nem tartalmaz verejtékmirigyeket, ezért csak az orrukon és nyelvükön keresztül képesek hőleadásra, vagy egész testfelületüket kell hűteniük, amikor az előbb említett hőleadási módok már kevésnek bizonyulnak. Mindemellett a dagonyázás a külső élősködők (pl. kullancs, bögöly, szúnyog) ellen is hatékony védelmet nyújt a vadnak – mondta el dr. Varga Gyula, a SEFAG ZRT. vadgazdálkodási osztályának vezetője.

Az utóbbi napok komoly kánikulája jelentősen csökkentette az ehhez rendelkezésre álló vízkészleteket. A SEFAG ZRT. szakemberei ezért a napokban elkezdték a dagonyák, erdei víznyerőhelyek mesterséges feltöltését, hiszen a vadat nem csak télen kell etetni, de a nyári szélsőségektől is óvja a gondos gazda.