muzsikál az erdőAz operaház közreműködésével. „Különleges érzés a Kék-Duna keringőt az erdőben hallani!" - áradozott a barátjának egy diáklány Apcon.
Itt zajlott ugyanis a Muzsikál az erdő, vagyis a Mátrai Művészeti Napok nyitórendezvénye június 30-án. A kilenc napos fesztivált a Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztató előzte meg, amelyen mások mellett köszöntőt mondott Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára is.
Szabó Lajos Máté, az operaház karnagya részvételre buzdító beszédében többek között elmondta: „Egy kicsi erdei faluban vagy az erdő közepén elhangzó koncert is van olyan fontos a mátrai térség zenekedvelőinek, mint egy operaest. A zenekultúra terjesztése, a zene közvetítése hálás feladat számunkra." A karnagy évek óta részt vesz az Egri Szimfonikus Zenekarral a művészeti napokon. Szerinte ilyen, vagy ehhez hasonló műsoros rendezvény sehol sincs Európában. Örömmel nyugtázta: a koncerteken évről évre több a visszatérő fellépő. Az operaház egyébként immár hetedik alkalommal van jelen a természet színpadán.

- Célunk olyan aktív szabadidő-eltöltési mód megteremtése a Mátra lakóinak és turistáinak, ahol a zene segítségével az emberek mindennapi igényévé válik az erdő és a művészet szeretete - ezt már Szabó Lajos erdőmérnök, főszervező jelentette ki, aki a Muzsikál az erdő Alapítvány vezetőjeként művészeti   kategóriában   Nógrád   megye Prima Primissima-díját vehette át 2011-ben. Több mint 400 hivatásos és amatőr énekes, zenész, művész, erdész, illetve a térség önkormányzatai, helyi és országos elismertségű alkotói, ismeretterjesztő előadói, valamint falusi vendéglátói és sportegyesesületei vettek tevékenyen részt a naponként más-más helyszínen rendezett programokban, az ország egyik legszebb hangversenytermében, a Mátra lábától Galyatetőig.

Az afrikai hőség ellenére mindenütt népes vendégsereg várta a közreműködőket - becslések szerint összesen több ezren lehettek. Kiemelünk néhányat a gazdag kínálatból a teljesség igénye és rangsorolás nélkül. A pásztói nagytemplomban például Várallyai Róbert adott koncertet, ugyanott a romkertben Orosz Zoltán hamonikaművész játszott. A Musica Mansueta Kamarazenekart Ménesi Gergely vezényelte Apcon.- A bátonyterenyei Gyürky-Solymossy-kastély kertjében, a kozárdi andezitbányában, vagy a mátraalmási erdei színpadon és másutt ki-ki találhatott magának programot. A hangversenyek ingyenesek, a vendéglátók gasztronómiai bemutatói bőkezűek voltak.

Mint a Nógrádba érkezett turistáktól megtudtuk: magával ragadta őket a Palóc-föld, az itt élők alkotásaival, vendégszeretetével együtt. Megcsodálták például a Gyürky-Solymossy-kastélyt: itt lakott és tanított 1811-ben Lavotta János hegedűművész és zeneszerző. A kisterenyei városrészben lévő kastély amúgy kiemelt turisztikai célpont. Barokk stílusú, hagymakupolás, zsindellyel fedett saroktornyos épület. Ősparkja természetvédelmi terület. Mindezekről ár. Szomszéd András tájékoztatta az érdeklődőket. Séták, kirándulások tették változatossá a programot, erdészek és természetvédelmi szakemberek részvételével. A Kelet-Cserhát tájvédelmi körzetről, mint kiderült, keveset tudnak az odalátogatók. A Börzsöny és a Mátra között fekszik, hazánk legjobban lepusztult, legváltozatosabb felszínű tájegysége. Hogyan készül a fakanál? Ezt is megtudhatták a kíváncsiak Erdélyi Gyula manufaktúrájában Mátrakeresztesen.

A Pásztói Szabadidő SE immár hatodik éve rendez teljesítménytúrát változó helyszínen. Parádi László szakosztályvezető elmondta: ilyenkor jó alkalom nyílik a természet, a helytörténet s a zeneművészet iránt érdeklődőknek újabb ismeretek elsajátítására, a kikapcsolódásra. Idén Pásztoréi és Kozárdról indították a versenyeket 27,4 és 14,5 ki lométeres távon, 37 fokos melegben. A 115 természetbarát között a legidősebb sikeres vetélkedő a Miskolcon élő 70 éves Czeglédi Miklós volt. A jászberényi Vincze Ákos mindössze tíz évesen állt rajthoz. A váci Lippai Beáta volt a leggyorsabb női versenyző.
Érdeklődés kísérte Jókai Anna irodalmi estjét, számos helyen képzőművészeti kiállításokat tekinthettek meg, népzenei találkozókat tartottak. A rendezvények alapgondolata a tolerancia és az összefogás volt. Galyatetőn a bükkóriások árnyékában Lajkó Félix he-gedővirtuóz koncertezett, a „Muzsikál az erdő" emlékműnél pedig Vasvári Csaba színművész szavalata hangzott el. A július 8-i fenyvespusztai záróhangversenyen Illényi Katica hegedűművész s az Egri Szimfonikusok léptek fel. A rendezvénysorozat fináléját a Mátra három hegycsúcsáról felhangzó fanfarok tették emlékezetessé.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság