zalaerdőIdén márciusban érkezett a Zalaerdő Nagykanizsai Központjához Povics Noémi igazgatási előadó, akinek férje, Dózsa László fahasználati előadóként a cég erdőgazdálkodási osztályát erősíti már az egyetem befejezésének időpontjától.
A 3, 4 és 8 éves gyermekeivel és házastársával Magyarszerdahelyen élő, a környezeti nevelés lelkes elkötelezettjeként ismert Noémi első diplomáját a soproni egyetem erdőmérnöki karán szerezte, majd később, ugyanott már környezetvédelmi szakmérnök is lett.
Az okleveles erdőmérnöknek éppen egy évtizeddel ezelőtt jelent meg a „Mese az erdőről" című hiánypótló gyermekkönyve. Az alsó tagozatos diákoknak szóló mesekönyvet saját maga írta és illusztrálta. A gyes időszaka alatt grafikusként dolgozó Noémi közreműködött az Aggteleki Nemzeti Park gondozásában, a közelmúltban megjelent növényhatározó ábráinak elkészítésében is. A szakembert arról kérdeztük, hogy milyen feladatok ellátásával bízták meg.

- Nagyon szerteágazó a munkakör, aminek ellátására felkérést kaptam. Tetszenek a szervezéssel együtt járó feladatok, szeretem a köröttem lévő nyüzsgő, pergő munkaritmust. Egy új, a cégnél eddig nem létező tevékenységi terület alapjait kell jól, lelkes hozzáállással leraknom, elsősorban a tervezett erdei iskola megvalósítására kell koncentrálnom. A Zalaerdőnél egyelőre nincs olyan, a természeti környezet adottságaira építő tanulási lehetőség, ahol a tananyag szervesen összefügg az oktatás helyszínével. Jelenleg zajlik az oktatási épület kialakítása, ahol ötletes módszerekkel próbáljuk megszerettetni a természet ezernyi szépségét, bemutatjuk az erdészek legfontosabb feladatait, és az erdei viselkedés illemtanával is megismertetjük a gyerekeket. Szeretném, ha a diákok és az érdeklődők egy interaktív tanösvényen végigjárva szinte észrevétlenül tanulnának, fedeznék fel a körülöttük lévő környezet érdekességeit. Az élményösvény létrehozása azért is lényeges, mert a kiránduló csoportok oktató- és bemutatóhelyeként is funkcionálna, ahol szakvezetéssel sok érdekességet tudnánk az érdeklődőknek átadni. Az obornaki helyszínen olyan ötletes megoldások kivitelezését tervezzük, amelyek a környezettudatos életszemlélet erősítését is szolgálják. Gondolkodásra, cselekvésre, az érdekességek felkutatására biztató élményelemeket tervezünk. Több oktatási intézménytől is érdeklődtek már a megvalósulás időpontjáról, ezért vagyok bizakodó.

Csömödéren május közepén nyitottuk meg az új turistaszállót. A frissen elkészült turistaház kapcsolattartójaként is tevékenykedek, igyekszem népszerűsíteni a különleges környezetben lévő hely értékeit. Szerencsére egyre több érdeklődő akad, és reményeket fűzünk ahhoz, hogy az épületet - már csak a kisvasút közelsége miatt is - megtöltik majd a bakancsos turisták. Tervezem olyan játékos, szemléletformáló, környezettudatos nevelést célzó könyvek, kiadványok, kifestők megjelentetését, amelyekből a gyerkőcök ismereteket szerezhetnek az erdők világáról, az erdészek tevékenységéről.

Gyerekkoromtól lelkesedek a természet, az állat- és növényvilág iránt, szerencsére szüleimtől minden támogatást megkaptam ebben az irányban. A családi hagyományokat továbbra is megtartva gyakran kirándulunk, nagyon sok időt töltünk a szabadban. A gyerekeknek próbálom átadni mindazt, amit én is gyerekként tanultam. Vannak állataink - jelenleg kutya, macska, papagáj, nyúl - és a veteményeskertet is együtt alakítjuk. Az eddig elkészült kiadványokat saját gyermekeimen tesztelem, ami nem mindig könnyű feladat, hiszen több „korosztály" eltérő érdeklődését is figyelembe kell vennem. Remélem, hogy nem csak náluk érek majd el sikereket, eredményeket, és hozzá tudok járulni egy kicsivel a körülöttem felnövekvő generáció természetszeretetének megalapozásához is.