vadgasztronomiai fesztiválSzeptember elsején, immár hagyományosan mindig a hónap első szombatján került megrendezésre az Országos Vadgasztrónómiai Fesztivál második napja a „ Vadételek Asztala” Nemzetközi Vadgasztronómiai Szakácstalálkozó.

A rendezvényre előzetesen 67 csapat jelentkezett az ország minden tájáról. Szinte minden erdőgazdaság csapata részt vett az eseményen, továbbá vadásztársaságok, nagy és kis vállalatok, bankok, intézmények, és barátok csapataiból tevődött össze a résztvevők köre. Mára minden csapatot kiemelkedő tudású, elismert fözőmester vezeti, legyen az akár szakácsverseny nyertes séf, vagy vadászházi főszakács, vagy baráti körben elismert autudidakta mester. Reggel 7 órakora vadhúscsomagok kisorsolása után vette át mindenki a Vadex Mezőföldi ZRT Soponyai Vadfeldolgozója által előre elkészített, friss vadhús csomagot, és ekkor szembesültek vele, hogy őz, szarvas, muflon, vagy vaddisznó alapanyagot kaptak.

Sokan már előre várják, és igen komolyan készülnek rá, hogy újra és újra összemérjék tudásukat, versenyezzenek a jobbnál jobb változatos ételekkel. Mára már nem csak a fűszerekkel, hozzávalókkal készülnek a csapatok, hanem a terítékekkel, a díszítésekkel is. Igen látványos, gusztusos, modern megterített, feldíszített asztalokkal várják a zsűrit. A fő ételek rendkívül változatosak, készül vadpörkölt, tokány, ragu, lecsós, káposztás, gombás, tejfeles változat is, amelyben csak az a közös, hogy az alapanyag vadhús. Legalább ilyen változatos mára a köretek listája is, A zöldséges mogyorós tésztától, a gombócon, a juhtúrós sztrapacskán, kroketten át a kukorica prószáig terjed. A felkészülést még az is jelenti, hogy házi süteményeket is előre elkészítenek a gondos feleségek, így a gyümölcskosárral együtt egy erdei terülj-terülj asztalkámat varázsolnak a társaság és a látogatók legnagyobb örömére.

A csapatokat népes munkatársi, baráti, családi kísérők is körül vették. Ez a kiséret mindenki számára egy közösen a szabadban eltöltött élményteli , feltöltődést, összekovácsolódást jelentő vidám ünnep napot jelent. Sőt sokan találkoztak üzletfelekkel is, ezért a fehér asztal melletti tárgyalás előnyeit kihasználva gyümölcsöző kapcsolatok is épültek.

Nagy közönség számára Óriásbográcsban tapasztalt mesterszakácsok kivitelezésében főtt a vaddisznó pörkölt, amelyhez csak a hús alapanyag, 700 kg volt, és 10kg volt a füstölt szalonna. A mellette épített magaslesről az érdeklődők a főzés egész folyamatát végig kisérhették.

Sajnos az időjárás adott okot némi aggodalomra, mert erősen borult volt az ég délelőtt, és az amúgy várva várt eső most éppen nem hiányzott, de délutánra már eloszlottak a felhők és kisütött a nap.

Így aztán lehetett élvezni a rendkívül színes, és színvonalas kulturális műsort a színpadon.

Idén először került együttesen megrendezésre a gasztronómia ünnepe, és a megyei vadásznap is. A gyülekezőket és a főzéssel foglalatoskodókat reggel a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar friss zenével szórakoztatta, majd a rendezvénynek helyet adó Soponyai Ökoturisztikai Központ területén végig kísérte a Löfan majorette csoport bemutatóját . A csinos fiatal lányok nem meglepő módon magukra vonták az elfoglalt főzők figyelmét is.

Az ünnepélyes megnyitót követően, amelyet Harrach Péter , a KDNP alelnöke és frakcióvezetője tartott, a Vadászkamara kitüntetéseket adott át, majd kezdetét vette Hubertus mise, amellyel minden vadász tisztelgett a terítékre hozott állatok emlékének.

Vidám hangulatot hozott az Alba Regia Néptáncegyüttes fergeteges magyar tánca, amely sok érdeklődött vonzott a színpad elé.

Mindig nagy érdeklődésre tarthat számot az állatok bemutatása, amely nem volt ez most sem másképp, hiszen a Solymászbemutató, és a vadászkutya bemutató a látogatókat egy emberként csábítja el a sok-sok egyéb látnivalótól. Igen látogatott volt még a Budakeszi Vadaspark kisállat bemutatója és az Ökocentrum állatsimogató kertje is a kisgyerekes családok körében. A látványos elem mellett mindig érezhető a városi el nem múló, és állandóan jelenlévő vonzódása az állatok felé.

A kisgyerekeket és a nagyokat erdei iskolai foglalkoztató várta a Pilisi Parkerdő Gazdaság támogatásával. Lehetőség volt póni lovaglásra és lovas kocsikázásra, arcfestésre is.

A területen bemutatásra került a nagyközönségnek Regionális térségi trófea-bemutató a Fejér Megyei Vadászkamara szervezésében amely egy igen színvonalas és 250 db-t bemutató kiállítás volt az egyedi nyírfa oszlopra állított trófeák mellett, ötletesen több új magasles díszeként is megjelenő formában. Itt kapott helyet olyan kiváló érmes trófea is, mint a máig világrekorder martonvásári és gyulai őzbak trófea is. 18 vadásztársaság állította ki az elmúlt évek legszebb darabjait, felvonultatva összes nagyvadfajta különböző érmes trófeáit. Szarvas agancsból 12,12 kg-os, 235 C.I.C. pontos trófea volt a legszebb.

Élethű kisállat preparátumok megtekintésére is egy kiállítás készült az Ökocentrumban, amely Országos őzpreparátum bemutató és közönségverseny keretében került sor. Itt volt látható Prihoda Judit témába vágó festőművész kiállítása is, valamint az Erdészeti és Vadászati Múzeum tárlatvezetéssel.

A rendezvényhez mindig vannak kisérő programok is, nevezetesen az Ételek tára Vásárudvar, ahol kézműves kirakodóvásár, kirakodó vásározók, kézműiparosok és népművészek voltak. Magyar termelők természetes, hazai alapanyagokból készített termékeit lehetett megvásárolni, többek között a Mecsekerdő Zrt Naturale természetes gyümölcsitalait, nevess pálinkát, és borokat, mézet, friss kecske és juhsajtot, kandírozott gyümölcsöt, bőszénfai füstölt vadkolbászokat, és nem utolsó sorban a VADEX Mezőföldi Zrt vadhús termékeit, valamint a vadászboltjának kínálatából bemutatott minőségi vadászruháit, fegyvereit.

A VADEX ZRT forgalmazója a STIHL-VIKING termékeknek, igy a rendezvény keretén belül gép bemutató és vásárra is sor került.

Nagy érdeklődés kísérte a Porsche Hungaria terepjáró bemutatóját, ahol a jelentkezők még a kialakított akadálypályán tesztvezetésen is részt vehettek.

Soponyán a lőtéren került az MFB Kupa-VADEX Nagydíj 2012 lövészverseny megrendezésre a , ahol a társerdőgazdaságok mind képviseltették magukat. Csapatban az első három helyen a Gyulaj Zrt, Gemenc 1, és a Zala végzett, egyéniben Varga András Gyulaj Zrt, Dobos József Nefag Zrt,Őss László Sefag Zrt .

Erdei ételek mestere: KEFAG Zrt

Szarvas
I díj Acél Chéf 1 Muflon: I díj Északerdő Zrt

II díj Erdőért Egyesület II díj Közgép

III díj VERGA Zrt III díj Zalaerdő Zrt

Öz
I díj Fejér M-i Vadászk. vaddisznó: I díj Magyar HOnvédség

II díj Táci Pálinkások II díj Szombathelyi Zrt

III díj Magyar Turizmus Zrt III díj Vadorzók

Az egyéni hangulatú, látványos rendezvény látogatottsága 3800 fő volt, amely még magasabb is lehette volna, ha egy kicsit jobb az idő. Igen szerencsés volt a Fesztivált a Vadásznappal összekötni, mert erősítették kiegészítették, színesítették egymást. A gasztronómia mellett nagy hangsúly volt a kultúrán is. Összeségében megállapítható, hogy óriási az érdeklődés az érdekes, színes tartalmas, természetközeli szabadtéri programok iránt.

A VADEX Mezőföldi Zrt. célja az immár hagyománnyá vált fesztivál megrendezésével, hogy:

Az alaptevékenysége (erdő- és vadgazdálkodás) melletti többi tevékenységét is bemutassa, eleget tegyen az ökoturisztikai, közjóléti, turisztikai elvárásoknak.

A társaságnak a kistérségben, régióban és az országban betöltött meghatározó szerepét bemutassa, szerepet vállaljon a helyi vadászati-, vadgasztronómiai és kulturális örökség bemutatásában.

A magyar minőségi vadhústermékeknek, mint egészséges, „hungaricumnak” számító prémium termékeknek, széles körű megismertetése, a szabadtéren bográcsban készített vadételek előállításának, fogyasztásának népszerűsítése, a magyar vadgasztronómia kultúrájának megteremtése.

A VADEX Mezőföldi Zrt-nél, az Európai színvonalú komplex vadgazdálkodási és vadászati tevékenység keretén belül folytatott nagyvad és szárnyas apróvad-gazdálkodási tevékenység megismertetése, a szakmai tapasztalatok átadása, a társaságnál zajló fácán tenyésztés és annak vadásztatásának bemutatása.

A társaságunk által, a Sárvíz-Völgye Tájvédelmi Körzetben üzemeltetett Soponyai Ökoturisztikai Központjának és programjainak bemutatása.



Emmerlingné Köhler Marietta

Igazgatási osztályvezető

VADEX Mezőföldi Zrt.